Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) ile Dünya Gazetesi işbirliğinde, “Sanayi 4.0” ve “Serbest Bölge” bilgilendirme toplantısı, KUTSO organizasyonu ve ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıda, konuşmacı olarak, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi Yazarı Dr.Rüştü Bozkurt, Ege Serbest Bölge A.Ş. (ESBAŞ) yetkilisi Mehmet Pulak, İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) Genel Müdürü H.Gürsel Bahçıvancılar konuk edildi.

Toplantıya, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, KUTSO Meclis Başkanı İsmet Özotraç, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, KUTSO Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, KUTSO üyesi işletmelerin yetkilileri ve temsilcileri katıldı.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, toplantının açılış konuşmasında, işletmelerin yeniliklere ve değişimlere hızla uyum sağlamasının önemli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, düzenlenen toplantının, üyelerin bilgilendirilmesi ve menfaatlerine ilişkin konuların takibi amacıyla yapılan etkinliklerden birisi olduğunu belirtti. Konuşmacı misafirlere ve katılımcılara teşekkür ederek, toplantının yararlı olması dileklerini paylaştı.

Açılış konuşmasının ardından, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde sunumlara geçildi. İlk olarak Dünya Gazetesi Yazarı Dr.Rüştü Bozkurt, Sanayi 4.0 hakkında bilgi verdi. Bozkurt, Sanayi 4.0 kavramına toplumun ilgi duymasının büyük bir kazanım olduğunu belirterek, bu kazanımın, değer üretimine dönüştürme, maddi ve kültürel zenginlik üretimini artırma ve refah düzeyini yükseltmeye aracı edilmesi gerektiğini ifade etti. Sanayi 4.0 kavramının, çok boyutlu bir değişim ve dönüşümün adı olduğunu söyleyerek, bu kavramı anlamak için önemli eğilimleri ve etkilerini paylaştı.

Bozkurt, Sanayi 4.0 kavramı ile birlikte, sınırsız bağlantı, erişim ve iletişim, senkronize iş potansiyeli sağlandığını, uzmanlığın önem kazandığını, hız ve esnekliği artırarak çeviklik ihtiyacını tetiklediğini söyledi. Verimlilik artışını, rekabet gücünün odağına yerleştiren Sanayi 4.0 yeniliğinin, kalite düzeyini artırdığını, bireyselliği besleyerek çeşitlilik yarattığını, rekabet anlayışını değiştirdiğini, zamanla yarışın hızlanmasından dolayı, hızlı karar vermeyi gerektirdiğini, fiyat-maliyet dengesini değiştirdiğini, üretimde doğru konumlanmanın önemli olduğunu belirterek, katılımcılarla ayrıntılı bilgi paylaştı.

Toplantının ikinci bölümünde, Ege Serbest Bölge A.Ş. (ESBAŞ) Danışmanı Mehmet Pulak, katılımcılara hitap ederek, serbest bölge kuruluşu ve işleyişi, ESBAŞ’ın gelişimi ve faaliyet gösteren işletmeler, ülkemizdeki serbest bölgelerin çeşitli istatistikleri hakkında bilgi verdi. Serbest Bölge kuruluş aşamaları ve işletmelerin yapmaları gereken çalışmalar hususunda da bilgi paylaşan Pulak, yatırımcıların serbest bölgede faaliyet göstermeleri halinde kendilerine sunulan avantajları anlattı.

İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) Genel Müdürü H.Gürsel Bahçıvancılar ise sunumunda, İZBAŞ’ın fiziki ve sektörel yapısı, firma ve çalışan sayısına ilişkin bilgileri paylaşarak, serbest bölgede yatırım yaparak, ülkemizde fark yaratmış olan başarılı rol model işletme örneklerini sundu.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, katılımcılara hitabında, toplantının, Kütahya ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu: “İki birbirinden değerli konu, bir tanesi Sanayi 4.0, diğeri serbest bölgeler. Herkesi ilgilendiren bu konulardaki çalışmaların ilimizde yapılmasından duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Sabah mesaiye başlarken Zafer Kalkınma Ajansı’mızın güzel bir programı vardı. ‘Ayakta durmak istiyorsan değişime ayak uydur’ sloganı ile yola çıkılmış olan Avrupa Birliği projemizin tanıtım toplantısını gerçekleştirdik. Onun arkasından gelen bu programda da bütün değişimleri, sanayi 4.0’da veya ticaret hacmimizi genişletecek olan serbest bölgelerdeki değişiklikleri duymaktan büyük bir mutluluk duydum.”

Programın sonunda, katılımcıların soruları cevaplandırılarak, hediye takdimi ve fotoğraf çekimi yapıldı.