Ticari işbirliği ve yatırım imkânlarına ilişkin görüşme ve inceleme yapmak üzere Kütahya’ya gelen Ruanda Büyükelçisi H.E.Wıllıams Nkurunzıza, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulunu ziyaret etti.

Türkiye ile Ruanda arasındaki ticari işbirliği ve yatırım imkânlarına ilişkin bilgi paylaşmak üzere ziyarete gelen Büyükelçinin kabulünde, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ve Yönetim Kurulu Üyeleri hazır bulundu.

Ziyarette, Ruanda’nın coğrafi konumu, iklimi, demografik yapısı, ticaret ve sanayinin durumu, potansiyel yatırım imkânları konularında ayrıntılı bilgi sunulmuş, yöneltilen sorular cevaplandırılmıştır.

Büyükelçi H.E.Wıllıams Nkurunzıza, Ruanda’nın yüksek oranda ithalata bağlı bir ülke olduğunu, en fazla ithalatın Türkiye’den yapıldığını belirterek, Türkiye’deki ve Kütahya’daki işletmeler ile işbirliği yapmayı istediklerini ifade etti. Özellikle, seramik, porselen, gıda, inşaat, madencilik, enerji, doğal kaynaklar sektörlerine yönelik potansiyel yatırım ve işbirliği imkânlarının bulunduğunu belirten Büyükelçi, bu sektörlerin Kütahya’da bulunması sebebiyle, özellikle şehrimizi ziyaret ettiklerini söyledi. Potansiyel sektörlere ilişkin yatırım ya da işbirliği yapmak isteyen Kütahya’daki işletmelere çağrı yaptı. Ayrıca, Ruanda’nın, Afrika’nın gelişmekte olan ikinci ülkesi olduğunu, zengin hammadde kaynaklarına sahip bulunduğunu, ancak bu hammaddeleri değerlendirebilecek endüstrinin eksik olduğunu söyledi. Bu nedenle, Kütahya’daki işletmeleri, ülkelerinde yatırım yapmaya davet etti. Bunun yanı sıra, Türkiye’den ithal edilen ürünlerin birçoğunun Kütahya’dan temin edilmesine yönelik işbirliği yapmak istediklerini vurguladı.

Ruanda ile Kütahya arasındaki ticari ilişkilerin, karşılıklı iş imkânlarının geliştirilmesi yönünde istişare yapılarak, işbirliği yapılabilecek sektörler ve çalışmalar hakkında fikir alışverişi yapıldı. Ayrıca, Türkiye ile Ruanda arasındaki karşılıklı iş ve yatırım imkânları görüşüldü.

KUTSO’daki görüşmelerin ve karşılıklı iyi dilekler ile hediyelerin sunulmasının ardından, öğle yemeğine geçilerek, sohbet edildi. Öğle yemeği sonrasında, KUTSO organizasyonunda, Kütahya’da faaliyet gösteren üye işletmeler, Kütahya Porselen, NG Kütahya Seramik, Kros Otomotiv, NG Makina fabrikalarına inceleme ziyareti yapıldı.