BASIN AÇIKLAMASI

26 Nisan 2021 tarihinde açıklanan korona virüs salgını sebebiyle tam kapanma genelgesi hakkında, tüm üyelerimiz KUTSO web sitemiz ve mesaj ile bilgilendirilmiştir.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO), Kütahya Ticaret Borsası, Gediz, Simav, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odaları başkanları ile yapılan çevrimiçi müşterek toplantıda, odalarımızın daimi olarak hizmette olacağı görüşülmüştür.

Alınan kararlarımız aşağıda ifade edilmiş olup, bunların başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) nezdinde takipçisi olduğumuzu belirtmek isteriz. Tam kapanma sürecindeki tarihlerde, odalarımız hizmet verecektir. Yeni gelişmeler oldukça bilgilendirme yapılacaktır.

Bu toplantımızdaki alınan kararlar gereğince, başta yeme içme, yolcu taşımacılığı, perakende mağazacılık gibi salgında en çok etkilenen sektörlerimizin yanında, birçok işletmemiz salgın sürecinde eski cirolarından çok uzak kaldıkları gibi, öz sermayelerinde de erimeler, kayıplar mevcut. Zorda kalan bu sektörlerimizin; devam eden kredilerini ödemeleri, vergilerini ödemeleri, işletme sermayelerini, mevcut pazarlarını, istihdamlarını korumaları, oldukça zor görünmektedir.

Eskisi gibi olmasa da, ayakta kalabilmeleri için acilen aşağıdaki taleplerin yerine getirilmesine ihtiyaç vardır:

• Cari ve yapılandırmaya konu olan vergi, borç, SGK primlerinin 6 ay ötelenmesi
  • Kredi geri ödemelerinin 6 ay ötelenmesi
  • Bu sektörlerimiz için 6 ay ödemesiz düşük faizli KGF Kredisinin yeniden sağlanması
  • Kısa Çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar devam etmesi
  • Hizmet sektörümüz için kira ve çalışanlar için nakdi desteklerin (belli miktarda) önceki dönem gibi sağlanmalı ve devam etmeli
  • 30 Nisan 2021 tarihli çek ve senet gibi alacakların, tam kapanma dönemi sonrasına ( 30 Mayıs 2021) devredilmesi
  • Tüm taksitli kredilerin 1 Haziran itibariyle 90 günü aşan kısmı için yasal takip süresinin uzatılması

İşletmelerimize ihtiyaç duyulan desteğin sağlanmasını temenni ederiz.

İsmet ÖZOTRAÇ

Kütahya TSO