Borsa İstanbul Halka Arz ve Borsa İstanbul’da İşlem Görme Rehberi

Sayın Üyemiz,

Borsa İstanbul’dan Odamıza gönderilen yazıda;

Borsa İstanbul olarak 35 yıldan fazla süredir, bu şirketlerimizin yatırımları için gereksinim duydukları finansmana erişimini kolaylaştırıyoruz. Şirketlerimizin büyümesine, daha fazla istihdam yaratmalanna ve ekonomimizin gelişmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını, odamızı ve temsil ettiğimiz şirketlerle aynı amaca yönelik çalışıyoruz.

Borsa İstanbul’da bu yıl işlem görmeye başlayan şirketlerin sayısı 50’yi geçti. Ülkemizin dört bir yanında kurulmuş şirketlerimiz sermaye piyasamıza adım atarak öz sermayelerini güçlendirdiler, finansman fırsatlarını genişlettiler. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok yatırımcıya ulaştılar. Böylece, görünürlükleri arttı ve müşteri potansiyellerini artırdılar. Marka değerlerini ve kredibilitelerini yükselttiler.

2020 yılında yapılan değişiklikle, ilk defa halka açılan ve halka açıklık oranı en az %20 olan şirketlerimiz kurumlar vergisi oranında 2 puanlık avantajdan yararlanabiliyor. Paylarının ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere 5 hesap dönemine ait kurum kazançlarına, kurumlar vergisi 2 puan indirimli olarak uygulanıyor. Bu yıl halka açılan şirketlerimizin büyük çoğunluğu %20 oranı yakaladığı için, bu vergi avantajlarından yararlanabilecek.

Tüm şirketlerimizin halka arzın getireceği faydalardan haberdar olmasını ve yararlanmasını istiyoruz. Bu nedenle, halka açık olmayan şirketlerimizin yararlanması amacıyla halka arz süreçlerini ayrıntılı olarak anlatan bir rehber hazırladık. Bu rehberi dönemsel olarak da güncelleyeceğiz. Rehberi bulabileceğiniz bağlantıyı da aşağıda paylaşıyoruz.

Bu rehberin şehrinizde faaliyet gösteren şirketlere ulaştırılması konusunda bize yardımcı olacağınızı umuyorum. Bu rehberden faydalanarak halka açılmaya karar veren şirketler sadece kendilerine değil faaliyet gösterdikleri şehirlere de büyük katkı sunacak.

Daha fazla üretime, yatırıma, istihdama, ihracata, refaha ulaşmanın yolunun, büyümenin finansmanı = sermaye piyasalarından sağlanmasından geçtiğine inandıklarını, Tüm Türkiye’deki sanayi şirketlerimizin sermaye piyasalarıyla buluşması amacıyla birlikte etkinlikler düzenleyebiliriz, Bulunduğunuz şehirlere gelerek yerel sanayicilerimize sermaye piyasalarını anlatabiliriz. Akıllardaki soruları cevaplayabiliriz. Bulunduğunuz şehir özelinde bize aktarmak isteyeceğiniz her tür geri bildirime ve iş birliğine açık olduğumuzu bir kez daha hatırlattıklarını bildirmekte olup, konuyu bilgi ve değerlendirmenize sunarız.

Saygılarımızla,

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası

Genel Sekreterliği

 

 

Halka Arz ve Borsa Istanbul’da işlem Görme Rehberi:

https://www. borsaistanbul.com/files/halka-arz-ve- borsada-islem-gorme-tanitim-brosuru.pdf