Suudi Arabistan Ticari Gizleme İle Mücadele Programı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB), Odamıza gönderilen yazıda;

Ticaret Bakanlığı’nın 10.02.2022 tarihli ve 71787313 sayılı ilgi yazıda, Suudi Arabistan’da (SA) faaliyet lisansı temininde ve vergi yükümlülüklerinde Suudi vatandaşlara daha elverişli şartlar sağlanması nedeniyle, yasak olmasına rağmen, genellikle küçük ve orta ölçekli ticari faaliyet göstermek isteyen yabancı girişimcilerin güvendikleri bir SA vatandaşı ile gayriresmi ortaklık kurarak ekonomik faaliyette bulunmasının ülkede yaygın bir uygulama olduğu bildirilmektedir. Ticari gizleme olarak isimlendirilen bu uygulamada; Suudi tarafın herhangi bir minimum yatırım tutarı olmaksızın, işletme ruhsatını temin ederek yabancı tarafın ticari faaliyetleri yürütmesine imkân sağladığı, bununla birlikte güvene dayalı ortaklık ilişkisi kurarak SA’da yatırım yapıp şirket işleten ancak şirketin resmi sahibi olan Suudi tarafından şirketle ilişiği kesildiği için zarara uğrayan çok sayıda yabancının bulunduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla; bu uygulamaları önlemek amacıyla, SA Ticaret Bakanlığı tarafından 28 Şubat 2021 tarihinde Ulusal Ticari Gizleme ile Mücadele Programının (National Anti-Concealment Program) hayata geçirilerek; işletmelerin, gerekli şartları yerine getirerek cezasız şekilde yasal statülerini kanuna uygun hale getirmelerine imkan tanındığı; anılan programın süresinin 16 Şubat 2022 tarihinde dolacağı, geçiş süresinden sonra bu tarz şirketlere daha sıkı denetimlerin yapılmasının beklendiği ifade edilmektedir.

Bilgi ve değerlendirmenize sunarız.