Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Eylül ayı olağan meclis toplantısı, KUTSO toplantı salonunda gerçekleştirildi.

KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral ve KUTSO Meclis Başkan Vekili Ahmet Bağırgan başkanlığındaki toplantıya, KUTSO Meclis Üyeleri ve Meslek Komitesi Başkanları, katıldı.

2018-2022 döneminde görev yapan Meslek Komitesi Başkanlarına, Meclis Üyelerine, personele, KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Gündemin müzakere edilerek kararların alındığı toplantıda, Meclis başkanlık divanı tarafından, ilgili gündem maddeleri kapsamında, bir önceki toplantının karar özeti, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Tolga Eskioğlu tarafından mali konular, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Y.Yazaroğlu tarafından Ağustos ayı faaliyet raporu, Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Alkış tarafından Kalite ve Akreditasyon sunumu yapıldı.

Toplantıda haziruna hitap eden KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral şunları söyledi:
“Görevimizi başarı ile tamamladık. Meslek Komiteleri Başkan ve üyelerine, uyum içerisinde çalışarak odamıza değer katan Meclisimize, özverili çalışmaları ile odamızın yükünü taşıyan Yönetim Kurulumuzun Başkan ve üyelerine, OSB’lerde görev yapan Başkanlarımıza ve Müteşebbis Heyet temsilcilerimize, Temsil edilmemiz gereken kurumlarda görev yapmakta olan temsilcilerimize, özellikle de yıllardan beri paralel çalıştığım, hem Başkan olduğum dönemlerde yükümü alan, hem de Odamıza değer katan yol arkadaşım Ahmet Bağırgan’a özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bana görev verildiği sürece kendisiyle beraber çalışmak arzumu bir defa daha ifade etmek istiyorum. Değerli arkadaşlar, görevini tamamlayan Meclisimizin kalitesinde, yeni meclisi oluşturmak görevimizi yerine getirmek zorundayız. Oda seçimleri neden çok önemli, Meslek komitelerinde bütün firmalarımız temsil ediliyor. Meslek komiteleri içinden, organlarda görev yapacak temsilciler çıkıyor. Onay mercii Meclis, İcra organı Yönetim kurulu, kurumlardaki temsilcilerimiz. Bu organlar ne kadar uyum içerisinde çalışırlarsa o kadar başarılı sonuçlar alınıyor. Ben içinde bulunduğum son 6 meclisi paylaşmak istiyorum. Şüphesiz öncekiler de çok başarılı çalışmalar yaptılar. Sağ olsunlar, şükranla yad ediyorum. 6 dönem görev yapan Meclisimiz uyum içinde çalıştı, hiç sorun yaşamadı, çok güzel hizmetler yaptı. 6 dönem görev yapılan süreçlerde neler olduğuna bakalım.
1973 yılında kanunu çıkan 1. OSB’ye, 23 yıl sonra 1996’da ilk yatırım yapıldı, günümüzde, Tolga Eskioğlu başkanlığında görev yapan, Meclis üyelerimizin üstün gayretleri sonucunda müteşebbis heyetinden yönetim görevini devir alarak, yönetimi yatırımcılardan oluşturuldu. Bugün itibariyle OSB’de 4,5 milyon metrekare alan üzerinde, 136 yatırım, 11 bin çalışan var. Günümüzde tevsi çalışmaları sürdürülüyor. Çok uzak olmayan bir zaman diliminde, 2,5 milyon metrekare ilave yatırım alanı, tahminen 30-40 yeni parsel oluşturulacak, 5 ila 8 bin civarında yeni istihdam sağlanacak.
30 Ağustos Organize Sanayi Bölgesi, Meclis Üyemiz Salih Çetiner Başkanlığında görev yapan Meclis üyelerinin gayretli çalışmaları ile 17 ay gibi rekor bir hızla yatırımlara açıldı. Aynı şekilde Salih Çetiner Başkanlığında görev yapan Meclis üyelerimizin üstün gayretleri sonucunda, müteşebbis heyetinden yönetim görevini devir alarak, OSB yönetimi yatırımcılardan oluşturuldu. İlk kuruluş olarak, 3,5 milyon metrekare alanda kurulan OSB, büyük çapta yatırım yapan 36 firmaya tahsis edilmiş, 25 firma, 2250 çalışanı ile üretime başlamış, 11 firmanın inşaatı devam etmektedir. Yeni yatırımlar için, devam etmekte olan 2,2 milyon metrekare tevsi çalışmaları tamamlandığında, 25 ilave parsel, 1500 civarında istihdam yaratılmış olacaktır.
İnşallah her iki OSB’deki tevsi çalışmaları, yeni Meclisimizin çalışma süresi içinde tamamlanacak.
Odamız tarafından gündeme getirilen Zafer OSB, halen müteşebbis heyet tarafından yönetiliyor. 5 Meclis üyemiz orada görev yapıyor. İsmet Özotraç ve Hasan Öncel, Odamızı temsilen yönetimde çok başarılı çalışmalar yapıyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İlk yatırımların, yeni meclisimizin görev süresi içinde başlamasını ve çoğalmasının mümkün olmasını bekliyorum.
Seramik OSB, halen müteşebbis heyet tarafından yönetiliyor olmasına rağmen, müteşebbis heyette 14 Meclis Üyemiz görev yapıyor. Görüldüğü gibi, ülkemizin ihtiyacı olan üretim ve istihdam alanında, Odamız şemsiyesi altında her türlü tebrik, takdir ve teşekküre layık Meclis Üyesi arkadaşlarımız tarafından çok değerli hizmetler verilmektedir.
Elbette, profesyonellerimizin fedakârca çalışmaları da her türlü takdir, tebrik ve teşekküre layıktır. Sağ olsunlar.
Sadece yatırımlar alanında değil, eğitim alanında da odamız çok değerli hizmetler vermektedir.
Eğitime verdiğimiz önem, her türlü takdirin üzerinde. İki Endüstri Meslek Lisesi, bir okul öncesi eğitim okulunu, şehrimize kazandırmanın mutluluğu ile birlikte sevabının meclis üyelerimizin olacağını ümit ediyorum.
Eğitim konusunda hayata geçiremediğimiz bir girişimimizin bugünkü durumu ile ilgili hatırlatma yapmak istiyorum.
TOBB ETÜ Üniversitesine bağlı eğitim verecek Yüksek Teknoloji Fakültesinin Kütahya’da kurulması kararı, üniversite senatosunda kabul edildi. Karar YÖK’e intikal etti. Ben de şahsen öğrenci yurdu yaparak fakülteye hediye etmeyi taahhüt etmiştim. Ancak, devletimiz, sadece bizim için değil, benzer bütün talepleri askıya aldı, hayır denilmediği için umutla beklemeye devam ediyoruz.
Odamızın il genelinde STK olarak itibar görmesi, aynı zamanda ülke genelinde popülaritesi tartışılmaz bir gerçek. Bu başarının, Meclisimizin bütünü ve içinden çıkardığı temsilcilerinin katkısı ile olduğunu düşünüyorum.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde de çok başarılı çalışmalarımız oldu.
Rifat Beyin her Kütahya ziyaretinde ve de heyet olarak Ankara ziyaretlerimiz esnasında odamıza duyduğu hislerini hatırlayacaksınız. Bir başka oda için benzer hisler taşımadığını çok iyi biliyorum.

Bir Meclis Üyemiz TOBB bünyesinde Basın Yayın Komisyonu Başkanlığı yapmakta.
İki Meclis Üyemiz TOBB bünyesinde TSO konseyinde çalıştı. Bir Meclis Üyemiz TOBB BALO Lojistik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışıyor. Bir Meclis Üyemiz TOBB bünyesinde iki dönem TSO Konsey Başkanlığı, üç dönem Milletler arası Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeliği, bir dönem Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı, TOBB’u temsilen OECD toplantıları, yurt dışında KEK (Karma Ekonomik Konsey) toplantılarında temsilci olarak çalıştı.

Meclis çatısı oluşturulmasının son derece önemli görevimiz olduğu gerçeğinden çıkarak çalışmalara başladık. İlk olarak mevcut değerli Yönetim Kurulu Başkanımızın fikrini aldım, kendisi düşüncelerini ifade etti. Tüm meclis üyeleri ile birebir görüştüm, fikirlerini aldım. Yönetime dönmemi isteyenler, sizden birisi olsun diyenler, isim verenler, sen bilirsin diyenler, özellikle tamamı benim Meclis içinde kalmamı arzu edenler, Rifat Bey’in geçmiş olsun telefon aramasında önerisi oldu.

Üyelerimizin beyanları beni çok önemli ve sorumluluğu olan bir göreve getirmiş oldu. İsime göre değil, odamızın bu güne kadar kat ettiği mesafelerin artarak devam etmesi temel hedefim oldu. Öncelikle, Meclis içinde kalmam konusunda şahsıma gösterilen ilgi ve güvenle, benim Meclis içinde kalmayı kabul etmeme gibi durumum olmadığı bilinciyle seve seve kabul etmem gerektiğinden yola çıktım. Kaldı ki, Meclis üyelerimizle aynı ortamlarda çalışmaktan her zaman gurur duyuyorum.

Çalışmalarımda temel olarak, Meslek Komiteleri ve Meclis içinde olabildiğince geniş tabanlı temsil edilme ilkesine dikkat edilmesinin gerektiğini düşündüm. Elbette Meclisimizin içinden çıkacak organ temsilcilerinin de, Meclisimiz tarafından benimsenerek göreve getirilmesinin önemine vurgu yaparak isimlerin belirlenmesine özen göstermeliyiz.

Elbette Yönetim Kurulu Başkanı, odamızı birinci derecede temsil edecek olması bakımından çok önemli. Hangi kriterlere sahip olması gerektiği konusunda sizlerden aldığım mesajlara ve beklentilerinize dayanarak bir çalışma yaptım. Aday Yönetim Kurulu Başkanı; kariyer sahibi, kendi işinde başarılı, kurumsal yapıyı çok iyi bilen, uygulayan, liderlik vasıfları olan, mümkünse ülke genelinde tanınan, bilinen, sosyal yönleri güçlü, TOBB nezdinde etkin çalışmalar yapabilecek, Odamıza yönelik olası tavırları bertaraf edebilecek, üyelerimizle kesintisiz diyalog kuracak, uyumlu çalışmalar yapacak, Odamıza zaman ayıracak, görevini severek ifa edecek kriterlere sahip olması gerektiği sonucuna ulaştım.
Bu kriterlerde mutabık isek, tavsiye edeceğim aday adayını sizlere takdim etmek istiyorum. Esin Güral Argat. İş insanı Rıza Güral’ın kızı, 53 yaşında, evli ve iki oğul annesi, Dünyanın beşinci büyük cam üreticisi LAV işletmesi ortağı ve Başkan Yardımcısı, Maldivlerdeki iki oteli ailenin fiili desteği olmadan hayata geçirdi. TÜSİAD Yönetim Kurulunda 6 yıl çalıştı. Halen Fenerbahçe’de Yönetim Kurulu Üyesi.”

Gündem maddeleri tamamlanan KUTSO Eylül ayı meclis toplantısı, iyi dilekler paylaşılarak, Meclis Başkan Vekili Ahmet Bağırgan tarafından kapatıldı.

 

Haber: KUTSO Basın