Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB), Odamıza gönderilen yazıda;

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan 13.02.2023 tarihli ve 82735467 sayılı ekte bir örneği sunulan ilgi yazıda, Bağdat Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atfen, Irak Merkezi Hükümeti (IMH) tarafından uygunluk değerlendirme kuruluşlarında değişiklik yapıldığı belirtilerek, Intertek ve HQTS China firmalarının 15.02.2023 tarihinden, Geo Chem Middle East firmasının ise 01.03.2023 tarihinden itibaren uygunluk sertifikası düzenleme talebi alamayacağı açıklanmıştır. Yazıda, söz konusu tarihlerden sonra uygunluk değerlendirmesi için yetkili tek kuruluşun B.V Bureau VERITAS France olacağı bildirilmekle birlikte, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) ise Intertek firmasıyla sözleşmesinin devam ettiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, uygunluk değerlendirme alanında IMH ile IKBY’nin farklı kuruluşları yetkilendirmesinin, Irak’a ihracat yapan firmalarımızın geçişleri esnasında sıkıntı yaşamasına neden olabileceğinin değerlendirildiği bildirilmiştir.