Ulusal Katkı Beyanı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza gönderilen yazıda;

Türkiye; tarafı olduÄŸu Paris AnlaÅŸması hükümleri gereÄŸince Ulusal Katkı Beyanını, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi (BMÄ°DÇS) Sekretaryası’na sunmakla yükümlüdür.
Ãœlkemizin GüncellenmiÅŸ Birinci Ulusal Katkı Beyanı hedefleri 15 Kasım 2022 tarihinde BMÄ°DÇS 27. Taraflar Konferansı’nın Bakanlar Oturumunda ilan edilmiÅŸtir. Ayrıca, Nisan Ayında BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi Sekretaryası NDC siciline kaydedilmiÅŸtir.

Bu kapsamda; 2015 yılında BMÄ°DÇS’ye sunulan Niyet EdilmiÅŸ Ulusal Katkı Beyanı (INDC) referans senaryosuna göre, 2030 yılı için artıştan %41 oranında azalış ile 695 milyon ton CO2 eÅŸdeÄŸeri emisyon hedeflenmiÅŸ ve tepe yılı olarak da 2038 yılı belirlenmiÅŸtir. GüncellenmiÅŸ Birinci Ulusal Katkı Beyanının Ä°ngilizce metnine https://iklim.tobb.org.tr/index.php/dokuman/336-ulusal-katki-beyani-nisan-2023 linkinden ulaşılmakta olup, Türkçe metin ekte sunulmaktadır.

Genel SekreterliÄŸi

EK: Ulusal Katkı Beyanı_TR (44 sayfa)