Kütahya, tarihinde ilk kez teknoloji odaklı start-up yarışmasına ev sahipliği yaptı. Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) ile Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) iş birliğinde, TÜBİTAK 1503 Proje Pazarları Destekleme Programı kapsamında hayata geçirilen “Girişim Hızlandırma Programı / Ar-Ge Proje Pazarı” final etkinliği, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Başvuru sürecinde 64 aday arasından seçilen 25 genç girişimci, iki gün süren yoğun eğitim ve mentorluk programını tamamlayarak final aşamasında jüri karşısına çıkmaya hak kazandı. Program süresince katılımcılara; iş modeli geliştirme, fikri mülkiyet hakları, şirketleşme süreçleri, yatırım alma stratejileri ve etkili sunum teknikleri gibi başlıklarda içerikler sunuldu.

25 Genç Girişimci Jüri Karşısında Yarıştı

Final etkinliğinde, girişimciler üçer dakikalık sunumlarla projelerini jüriye anlattı. Kütahya’nın ilk teknoloji tabanlı start-up yarışması olma niteliği taşıyan bu organizasyonda sunumlar; özgünlük, uygulanabilirlik, ticarileşme potansiyeli ve topluma katkı gibi ölçütler doğrultusunda değerlendirildi.

Etkinliğe il protokolünün yanı sıra üniversiteler, kamu kurumları, iş dünyası temsilcileri, akademisyenler, yatırımcılar ve genç girişimciler yoğun ilgi gösterdi. TÜBİTAK destekli bu program, KUTSO ve KSBÜ’nün iş birliğinde yürütülürken; KOSGEB, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), Zafer Kalkınma Ajansı, Kütahya Tasarım Teknokent Yönetici A.Ş. ve Destek Patent A.Ş. katkı sundu.

Finalde yapılan sunumlar; KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, KOSGEB Kütahya Müdürü Fatih Mehmet Kılıç, Kütahya Tasarım Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Durmuş Özdemir, Destek Patent A.Ş. Patent Uzmanı A. Furkan Akakuş ve KUTSO 8. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Murat Aydın’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.

BAŞARILI GİRİŞİMLERE ÖDÜLLER

Yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren üç girişimciye toplam 110.000 TL değerinde para ödülü takdim edildi.

Birincilik Ödülü (50.000 TL): “Yeni Nesil Bor Katkılı Manyetik Parmak İzi Tozu” Ebru HALVACI

İkincilik Ödülü (35.000 TL): “Mojoskop” Beyza ZENGİN

Üçüncülük Ödülü (25.000 TL): “Yeni Nesil Dijital Anotomi Eğitim Çözümleri” Kaan ŞANVERDİ

Ayrıca, ilk 10’a giren girişimciler marka ve patent danışmanlığı, mentorluk desteği ve kuluçka merkezi olanaklarından ücretsiz olarak yararlanma hakkı elde etti.

 

KUTSO BAŞKANI ESİN GÜRAL ARGAT’TAN GİRİŞİMCİLERE MESAJ

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Bugün burada, sadece bir ödül törenine değil; bir fikrin, bir cesaretin, bir hayalin geleceğe yolculuğuna tanıklık etmek için toplandık. “Fikrine yön ver, geleceği şekillendir” diyen bu programın tam kalbinde, geleceğin girişimcilerini ve onların Türkiye için taşıdığı umutları görüyoruz. Girişimcilik, bir bireyin kaderini değiştirebilir; ama doğru yapılandırıldığında, bir toplumun kalkınma rotasını da değiştirebilir. Çünkü girişimcilik sadece şirket kurmak değildir. Girişimcilik; risk almaktır, yeni düşünmektir, sorunlara çözüm aramaktır. Ve belki de en önemlisi, geleceği bugünden şekillendirmeye talip olmaktır.”

“Fikrine Yön Ver, Geleceği Şekillendir!” sloganıyla hayata geçirilen programda, genç girişimciler fikirlerini sunma ve yatırımcılarla bir araya gelme fırsatı buldu. Teknoloji ve yenilik odaklı girişimlerin desteklendiği bu etkinlik, girişimcilik ekosistemine yönelik önemli bir adım olarak Kütahya’da kayda geçti.

Haber: KUTSO Basın