PERAKENDE SEKTORÜNDE GÜVEN ARTTI

Ülkemiz ekonomisine ilişkin olumlu bir gelişme de Perakende Güven Endeksi’nde yaşandı. Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan ve perakende sektörü için önemli bir gösterge niteliğinde olan Perakende Güven Endeksi’nde yükseliş görüldü. Güven endeksindeki bu yükseliş, perakende sektöründe beklentilerin iyileştiğini ifade etmesi bakımından önemli bir moral kaynağı oldu.

 

Perakende Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 5,3 puan arttı. Endeks değerinin bir önceki aya göre artmasında önümüzdeki 3 aya yönelik satış beklentilerinin bir önceki aya göre artması etkili oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre gerçekleşen artış ise ağırlıklı olarak geçtiğimiz üç ayda işlerin artmasından ve mevcut stok düzeyinin azalmasından kaynaklandı.

 

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Nisan 2015’e göre 2,2 puan artarak Mayıs 2015’te 7,3 puana yükseldi.

 

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumu, Mayıs 2014’e göre 28,1 puan, Nisan 2015’e göre ise 4,7 puan arttı.

 

Anketlere soru bazında bakıldığında hem Mayıs 2014’e göre, hem de Nisan 2015’e göre “önümüzdeki yıl mağaza sayısı beklentilerinde” düşüş yaşandı. Bununla birlikte “önümüzdeki 3 ayda personel sayısı ve satış fiyatı beklentisinde” ve “geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunda” hem Mayıs 2014’e, hem de Nisan 2015’e göre artış gözlendi.

 

Grafik: Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentisi (%arttı – %azaldı) (Mayıs 2014 – Mayıs 2015)