20151120 NG – – Basın toplantısı – Basın Açıklaması

Değerli Basın Mensubu arkadaşlarımız,

Kütahya İş Dünyasını temsil eden değerli arkadaşlarımız,

 

Davetimize katıldığınız için teşekkür ederim. Bildiğiniz gibi ben hem iş insanı hem de KUTSO Başkanı olarak biliniyorum. Bu davetim iş insanı Nafi Güral olarak organize edilmiştir, davetimizin amacı biraz dertleşmek, biraz bilgi ve fikir alışverişi yapmak olarak düşünebiliriz.

 

  • Bünyesinde 4200 kişinin çalıştığı,
  • 2014 yılı gelirleri üzerinden ilçeler dahil Kütahya genelinde ödenen kurumlar vergisinin % 41’den fazlasını ödeyen,
  • Türkiye genelindeki istihdam oranlarına göre sıralanmış ilk 100 üretim firması içinde yer alan,
  • 51 tanesi Kütahya’da olmak üzere Türkiye genelinde 73 iş yeri olan,
  • 54 il ve 76 ilçedeki bayilerinin mağazalarının üzerinde devasa Kütahya tabelaları yazdıran,
  • Süper brand kriterlerine sahip marka değeri sahibi şirketlerin ortağı,
  • Anadolu’daki 50 etkin iş insanından birisi olarak şahsen davet ettiğimi tekrar ifade etmek istiyorum.

 

Elbette Kütahya’yı sevenler bir araya geldiğinde doğal olarak Kütahya konuşulacak, biz de bu vesile ile Kütahya konuşmaktan başka bir konu bulamayız. Burada bulunanların ortak özelliklerinin Kütahya sevgisi ve Kütahya’ya hizmet etmek sorumluluğu sahibi olmalarıdır.

 

Değerli arkadaşlar,

 

Siyaset rayına oturdu. Şimdi vargücümüzle çalışma zamanı. Çin’de bir otomobil fabrikasını gezerken giriş kapısında ilginç bir yazı tercüme edildi bize.  Afrika’da her sabah bir aslan uyanır. En hızlı koşan Ceylan’dan daha hızlı koşması gerektiğini, aksi halde aç kalacağını bilir.

 

Afrika’da her sabah bir Ceylan uyanır, en hızlı koşan Aslan’dan daha hızlı koşması gerektiğini, aksi halde aslana yem olacağını bilir.)

 

Bu yazının, işçisinden şirket başkanına kadar herkesin yüreğinde yaşattığı bir duygu olarak motivasyon yarattığını, hatta tüm Çin halkı ve devletinin bütün kurumlarında bu ve buna benzer motive edici sloganların hayata geçirilmesi sayesinde Çin ekonomi devriminin yaratıldığını söylediler.

 

Çin otomotiv fabrikası ziyaretimden laf açılmışken, otomotiv konusundaki düşüncelerimi de toplantı sonunda size anlatmak isterim.

 

Gerçekten, Çin mucizesinin temelinde insan faktörünün olduğunu görüyoruz. Yapılacak iş basit, kurallar zaten belli. Bizlere düşen kuralları uygulamaktan ibaret. Bu kurallara uymamız halinde hem firmalarımızı hem de şehrimiz geliştirmiş oluruz. Sayın basından beklentimiz, girişimcilerimizin morallerini ve motivasyonlarını bozacak olumsuzlukları ortaya çıkması halinde bu olumsuzlukları giderilmesinde katkıda bulunmaları ve tabii ki girişimcilerimizin motive edilmesinden ibarettir.

 

Sayın basın mensupları, değerli iş insanları

 

Kütahya’nın en önemli sorununun yeterince zengin olamamasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Zenginleşmenin temelinde yatırım ve istihdam var. Bunun için de yerel ve ulusal hatta global girişimciye ihtiyacımız var.

 

Bildiğimiz gibi KUTSO bu konularda var gücü ile çalışmaktadır. Kütahya’daki mevcut ve potansiyel girişimcilerle birlikte  yıllar içinde Kayseri, Denizli, Manisa, Eskişehir, Bursa, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Çorum gibi sanayisini geliştirmiş illeri ve bu illerdeki sanayi kuruluşlarını ziyaret ederek, buradaki girişimcilerin Kütahyalı girişimcilerden daha akıllı daha çok okumuş, daha zengin olmadıklarını, sadece girişimcilik yeteneklerinin bizden daha ileri seviyede gelişmiş olduğunu gördük. Hepimizin ortak görevimiz ve amacımız, yerel girişimcilerin yüreklendirilmesini, mikro işletmelerimizin küçük işletme, küçük işletmelerin orta büyüklükte işletme, orta büyüklükte olanları ise büyük işletme olmaları yolunda desteklenmesi olmalıdır.

 

Kütahya’nın ekonomik gelişmesi için Sadece KUTSO yetmez, hepimiz çalışmalıyız, en azından taş koyanlara karşı tavır almalıyız. Örnek vereyim, “Kütahya’ya gelecek yabancı yatırımcıları GÜRALLAR engelliyor” gibi yalan rüzgarı estirildiğini hepiniz duymuşsunuzdur. Bunu söyleyenlere şu soruyu sormak lazım. “Madem Kütahya’ya gelecek yatırımları GÜRALLAR engelliyor, böyle bir bilgin var, söyle bakalım, hangi firmanın gelişini engelleyecek davranışı olmuş” diye sorarsanız, göreceksiniz bu sorunun  cevabını veremeyeceklerdir. Bu soruyu manşetlerinize taşımanızı, bilgisi olan varsa konuşturmanızı, engellenen firmanın açıklanmasını  isterim.

 

Sosyal sorumluluk  alanlarında da hizmetlerimizi görüyorsunuz.

 

Bildiğiniz gibi Kütahya’mızın ihtiyacı olan bir başka faktör de eğitim konusunda daha fazla  gelişmektir.

 

 

 

Nafi Güral Eğitim Vakfı marifetiyle  inşa edilerek Milli Eğitim’e hediye edilen okullarımız,

 

  • OSB’ de inşa ederek ibadete açılmasına vesile olduğumuz 1450 kişilik cami,
  • Dershanelerin açık olduğu dönemlerde yaptığımız liselere ve üniversitelere hazırlık eğitimleri için öğrencilerin dershane ödemelerinin karşılanması,
  • Gurbetteki hemşehrilerimize sahip çıkmak, onların birbirleriyle kaynaşmaları ve dayanışmalarını sağlamak amacıyla KUTSO tarafından düzenlenen yemekli İstanbul  toplantısında, Nafi Güral Eğitim Vakfı tarafından  100 öğrenciye burs verilmesi kararımızı duyurduk. KİYD tarafından organize edilen burs çalışmaları KİYD tarafından yürütülmekte olup, işlemlerini tamamlayan öğrencilerin ödemesi kasım ayı bitmeden başlayacaktır.
  • Mimari Mirası ile Yaşayan Kütahya ve Kütahya Çini Sanatı konularında iki belgesel film yaptırdık, Web sitemizde yayınlanmaktadır. Her ikisinin birer kopyasını yerel Tv’lerimize bu gün tekrar takdim edeceğiz. Yayınlaması halinde Kütahyalı, belgeselleri izleme imkanı bulur.
  • NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, Kütahya Spor ile kurduğu gönül bağı ile Kütahya Sporun fedakar, cefakar yöneticilerini ve takımını yalnız bırakmadığını görürüz.
  • Kütahya’nın değerleri olarak kabul edilen çini, porselen, tarihi kıyafetler, Kütahyalı ressamların tabloları, klasik otomobiller, motosikletler vb. gibi eserlerin sergilendiği özel müzemizin açılışı yapıldığında Kütahya için önemli bir ziyaret yeri olacağını düşünüyoruz.
  • Gönlümüz arzu eder ki, bu hizmetleri yapan çok sayıda hemşeri sahibi  olalım.

 

Bütün bunları neden söylüyorum. Ben mikro işletme sahibi olan babamın yanında çalışmaya başladığımda hedeflerimiz vardı, hep hedeflerimizin peşinde koştuk. Ayağımızı yere sağlam bastık, gözümüzü zirvelere diktik ve bu günlere geldik. Başarımız sır değil, her platformda anlatıyorum, isteyen benim twitter hesabımdan yararlanabileceği gibi, her vesile ile katıldığım toplantılarda da anlatıyorum. İsteyenler olursa bir masa etrafında oturur, bilgi paylaşırız. Gönlümüz arzu ediyor ki bizim pozisyonumuza ulaşmış onlarca hatta yüzlerce firmamız olsun. İnanın zor değil, yeter ki istesinler. Yol belli yöntem belli, yapılacak tek şey, belli olan yön ve yöntemi uygulamaktan ibarettir.

 

 

 

Yerli Otomobil Fabrikasına gelince;

 

Bu konuda KUTSO resmi görüşü olarak  basın açıklaması yaptı,

Ben de bu konudaki bilgilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Bu konuda öncelikle sağlıklı bilgiler edinip, buna göre yol haritası belirlememiz lazım. Ben, İsveç’te Volvo, Kore’de Kia otomobil fabrikalarını, Amerika’da Caterpillar, Japonya’da Hitachi iş makinesi fabrikaların gördüm. Hepsinin ortak özelliği A’dan Z’ye kendi üretimleri değil, yüzlerce yan sanayi firmasından temin ettikleri parçaları bir araya getiriyorlar. Tıpkı Çin’de benim gördüğüm Audi fabrikası ve bizdeki montaj yapan tüm fabrikalar gibi. Ancak bizdekiler değişik ülkelerde üretilmiş parçalardan oluşurken, gördüğüm ülkelerin ürettiği otomobil ve iş makinelerinin tüm parçaları aynı ülkede üretiliyor.

 

Biz %100 yerli oto yapacaksak, öncelikle kim yapacak karar vermeliyiz, devlet yapmayacağına göre özel sektör yapacak. Peki, özel sektör neden Kütahya’da yatırım yapsın? Bu sorunun cevabının da yer aldığı tüm beklentileri karşılamamız lazım. Bu konuda KUTSO çalışmalara başladı. 17 Kasım Salı günü öğle yemeğinde bir araya geldiği muhtemel yatırımcı şirketin yöneticisi Sayın E.K ile buluştu. Üretimlerinin, otomobil fabrikaları tarafından da kullanılacağı standart ve çeşitleri içereceğini söyleyen şirket yetkilisinin samimi davranışları bizlere umutlu bir başlangıç olabileceğini hissettirdi.

 

Bazı konular, hassasiyetleri nedeni ile makul süre gizli kalmasını gerektirir. Aksi halde umut ticareti durumuna dönüşür, geçmişte yaşadığımız Fagor ve medikal malzeme fabrikaların kurulması söylemlerinin hüsranla sonuçlandığını Kütahyalı buruk bir anı olarak hatırlar. Bu nedenle yeni bir travma yaşanmasını arzu etmediğimiz için hem Oda Meclis’imiz hem de şahıslarımız olarak var gücümüzle çalışıyoruz.

 

Kamuoyuna göstermelik değil, doyurucu bilgi verebilmek en büyük arzumuzdur. Zamanı geldiğinde siyasetin de devreye girmesi ile birlikte yararlı işler yapılacağını düşünüyoruz. Bu konuda siyasilerimizin katılımcı ve iş bitirici özelliklerinin devreye girmesi ile birlikte Kütahya hem otomotiv alanında hem de her sektör kulvarında hak ettiği yükselmeyi sağlayacaktır.

 

Şirket olarak biz de kendi  sektörümüzde atılımlarımızı ve yeni istihdamlar yaratmayı sürdüreceğiz. Zira, bu şehirde doğduk, büyüdük, çalışıyoruz, yükselmesinde katkılar sağlamaya var gücümüzle devam edeceğiz.

 

 

 

 

Değerli basın mensupları,

 

Konuşmalarım esnasında Kütahya’nın gelişmesi için beş faktörün bir araya gelmesi gerektiğini anlatmıştım.

 

  • Halk,
  • STK’ lar,
  • P.Ü
  • Yerel Yönetimler,
  • ve Siyaset.

 

Bu beş faktör bir araya gelebildiğinde, aynı idealler uğrunda mücadele ettiğinde Kütahya’nın sorunları kalmayacaktır. Sizleri görmüşken altıncı faktörün de önemli olduğunu hissettim. Yani, Yerel Basın. Sizlerin incitici değil yapıcı, kenarda duran değil, katılımcı, haklıyı haksızdan ayıran özellikleriniz de  Kütahya’ya ivme kazandıracaktır.

 

Bu vesile ile bir düşüncemi daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi Belediyemiz tarafından yapılan Şehir Kimliği Çalıştayı kapsamında yer alan ve hepimize görev yükleyen sorumluluklarımız var.  Toplumun bu sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda basınımızın kendilerine yüklenen görev ve sorumluluklarının bilincinde olduklarını bildiğimiz için, kendilerine yardımcı olmayı da görev kabul ediyoruz.