OTOMOTİV VE OTOMOTİV YAN SANAYİNİN İLİMİZDE YENİ YATIRIMLAR YAPMASINA YÖNELİK ODAMIZ FAALİYETLERİ

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Kütahya’nın kalkınmasının ancak beş unsurun bir araya gelmesi ile mümkün olacağını savunuyoruz. Bu beş unsuru, yerel yönetimler  (Valilik, Belediye), üniversite, sivil toplum kuruluşları, siyaset ve halk olarak sıralıyoruz.

 

Odamız tarafından, otomotiv yan sanayinin Kütahya’da yeni yatırımlar yapmasına yönelik,  bugüne kadar gerçekleştirilmiş faaliyetlerden bazıları şöyledir:

 

  • Üstünberk Holding’in sahibi Umur Üstünberk’in, Kütahya 1.Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapmasında, o dönemde Kütahya 1.OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan KUTSO Meclis Başkanı İsmet Özotraç ve Yönetim Kurulu büyük gayret sarf etmiş,  bugünkü yönetimin ve o gün Kütahya 1.OSB Müdürü olan Zeyit Damar’ın, gayretleri ile, Kütahya’ya dört fabrika kazandırılmıştır. Bunlar;

 

  • 2007 yılında 20.000 m2, 2010 yılında 23.000 m2 olmak üzere, toplam 43.000 m2 kapalı alanda, 100.000 m2 parselde, Martur Otomotiv, Berk İplik, Fompak Sünger ve Oteks Tekstil  Otomotiv fabrikaları kurulmuştur. Bu tesislerde, ortalama 850 personel çalışmakta olup, oto sünger, iplik, astar, kumaş, laminasyon ve koltuk kılıfları yapılan entegre bir tesistir.
  • 2007 yılında 4.000 m2 ve 2010 yılında 4.000 m2 olmak üzere, toplam 8.000 m2 kapalı alanda, 10.800 m2 parselde, Polmar Otomotiv Fabrikası kurulmuştur. Bu tesiste, ortalama 50 personel çalışmakta olup, oto epp koltuk ve tamponları yapılmaktadır.

 

  • 2010 yılında 9.000 m2 kapalı alanda, 49.000 m2 parselde, Fompak tirm fabrikası kurulmuştur. Bu tesiste, ortalama 150 personel çalışmakta olup, oto kapı paneli ve tavanları yapılmaktadır.
  • Üstünberk Holding Kütahya tesislerinde, yaklaşık 160.000 m2 alanda, 60.000 m2 kapalı alanda, otomotiv sektöründe entegre bir yapıda, 6 fabrikada, 1050 kişilik personel ile faaliyet gösterilmektedir.
  • 2007 yılında, KUTSO tarafından, Otomotiv Sanayicileri Derneği üyesi yaklaşık 15 yatırımcı, Kütahya’ya davet edilerek, ilimizdeki yatırım imkânları anlatılmış ve yatırım alanları hakkında bilgi verilerek, Kütahya Organize Sanayi Bölgelerimiz yerinde incelenmiştir.

 

  • Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen Kütahya 1.OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevinde bulunan İsmet Özotraç ve o günkü Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça’nın gayretleri ile, Orcia Otomotiv ve Kros Otomotiv, otomotiv yan sanayi fabrikaları, Kütahya’mıza kazandırılmıştır.

 

  • 08 Şubat 2010 tarihinde, o günkü Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, o günkü Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, o dönemde KUTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kütahya 2.OSB Yönetim Kurulu Başkanı olan İsmet Özotraç’ın bulunduğu heyet ile, Bursa iline ziyaret gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen ziyarette, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bursa Rumeli Dernekleri Yönetim Kurulu Başkanlığı, Bosch firması Genel Müdürü Herman Butz, Feka Elektrik Sanayi, Coşkunöz ve Üstünberk (Martur) firmaları ziyaret edilmiştir. Bu ziyaretlerde, otomotiv yan sanayi şirketlerine, Kütahya’da otomotiv ve otomotiv yan sanayi ile ilgili yatırım yapmaları hususunda, Kütahya’nın özellikleri, yatırım cazibeleri anlatılmıştır. Bunun neticesinde, Feka ve Coşkunöz firma sahipleri, Kütahya’ya gelerek incelemelerde bulunmuş, Kütahya 2.OSB’de kendilerine yer gösterilmiştir. Ancak, Avrupa’da baş gösteren krizin neticesinde, yatırımlar gerçekleşememiştir.
  • Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı, Alparslan Korkmaz’ın nezaretinde yeni bir otomotiv fabrikasının, şehrimizde kurulması amacıyla, Kütahya Valiliği ve KUTSO işbirliğinde yapılan müşterek çalışma sonucunda; Çinli ve Amerikalı firma temsilcileri, Kütahya’ya gelerek, kuruluş çalışmaları devam eden Zafer Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemelerde bulunmuş, kendilerine yer gösterilmesine rağmen, Amerika ve Avrupa’daki krizden dolayı yatırım gerçekleştirememişlerdir.

 

  • Bunlara ilaveten, KUTSO’nun öngördüğü Kütahya meseleleri ve otomotiv yan sanayinin ilimize yatırım yapması konularında siyasilerle çeşitli görüşmeler yapılmış ve siyasi parti yetkililerine görüşler aktarılmıştır. Bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetlerden bazıları şöyledir:
    1. Kütahya Milletvekili İshak Gazel’in, AK Parti Kütahya İl başkanlığı döneminde, Kütahya’ya teşrif eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a, otomotiv yan sanayinin ilimize yatırım yapması konusunda, bir dosya sunularak, sözlü olarak anlatılmıştır.
    2. O dönemdeki Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin KUTSO’ya teşrifinde, aynı dosya kendisine verilmiş ve sözlü olarak anlatılmıştır.
    3. Ali Çetinbaş’ın, AK Parti Kütahya İl Başkanlığı döneminde, Kütahya’ya teşrif eden o dönemdeki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a aynı dosya sunulmuş, ayrıca sözlü olarak özelleştirmelere karşı olmadığımız, ancak Kütahya’da özelleştirilen yedi büyük kuruluşun karşılığında, Kütahya’ya otomotiv ve otomotiv yan sanayi ile ilgili özel bir statü verilmesi ricasında bulunulmuştur. O günkü heyette bulunan kişilerle, bu mevzuu kısaca tartışılmıştır. O dönemdeki Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, bunun esas yerinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olduğunu, randevu alınıp gidilmesi gerektiğini belirtmiş, araya seçimler girmesi sebebiyle, ziyaret gerçekleştirilememiştir.

TBMM’nin 24.dönem Kütahya milletvekillerinin bulunduğu tarihlerde, otomotiv ve otomotiv yan sanayi ile ilgili bir dosya hazırlanarak, o günkü Kütahya milletvekilleri, Hasan Fehmi Kinay, Prof.Dr.Vural Kavuncu, Dr.Soner Aksoy ve Prof.Dr.Alim Işık’a, dosyalar takdim edilmiş, konu sözlü olarak anlatılmıştır. Bu konunun siyasiler tarafından takip edilmesi istenmiştir. Milletvekillerimizin arşivlerinde, kendilerine takdim edilen bu dosyalar bulunmaktadır.

 

  • Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral’ın önerisi ile, KUTSO Meclis Başkanı İsmet Özotraç’ın başkanlığında, Tavşanlı, Simav, Gediz Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri, Kütahya Ticaret Borsası temsilcileri, KÜTESOB temsilcileri ile, Kütahya Yerel Kalkınma Platformu oluşturulmuştur. Bu platform gündeminde, birinci olarak yol ve ulaşım, ikinci olarak otomotiv ve otomotiv yan sanayi, üçüncü olarak turizm ve termal mevzuları tespit edilmiştir. Birinci gündem gerçekleştirilmiş, ikinci gündem olan otomotiv ve otomotiv yan sanayi görüşmeleri, seçimlerin araya girmesi ile gerçekleştirilememiştir. Bu platform tarafından gerçekleştirilen toplantılarda tespit edilen sorunların ve çözüm önerilerinin, başta söz ettiğimiz beş unsura (yerel yönetimler, üniversite, sivil toplum kuruluşları, siyaset ve halk) sunularak, hızlıca çözüme kavuşturulması planlanmıştı.

 

  • Onbirinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Japonya’ya gerçekleştirdiği ziyarette, otomotiv sektörü ile ilgili yatırım yapılabilecek il olarak Kütahyamızı dile getirmesine destek vermek amacıyla, Kütahya’nın Eskişehir ve Afyonkarahisar karayolu girişlerine, “Otomotiv Sektörünün Yatırım Tercihi Kütahya” sloganı ile büyük totemler yaptırılmıştır.

 

Bunlara ilave olarak, bir icra organı olmayan KUTSO, Kütahya’nın sorunlarının çözümü için, devlet erkanı ve bürokratlar nezdinde, her zaman üzerine düşen görevi yerine getirmek için gerekli girişimlerde bulunmakta ve görev üstlenmeye devam etmektedir.   20 Kasım 2015

 

KÜTAHYA TİCARET VE SANAYİ ODASI