HOŞ GELDİN 2018

Baş döndürücü bir tempo içinde yaşadığımız 2017 yılını geride bırakıp, umutlarla karşıladığımız 2018 yılına merhaba derken, nasıl bir 2018 yaşayacağımızı bugünden bilemiyoruz. Ancak, nerdeyse bazı önemli  batı ülkelerinin engellemelerine rağmen, 2017 yılında nasıl güçlü kaldığımızı, yüzde altı civarında büyüme sağladığımızı hatırlarsak, aynı güçlü Türkiye’nin 2018 yılında da aynı batı ülkelerinin artarak devam edecek engellemelerine rağmen, büyümeye devam edeceğini düşünüyorum.

Kasım ayı içinde dinlediğim, devletin yapısını ve işleyişini çok iyi bilen bir dostumuzun; “Türkiye, son yılların en güçlü dönemini yaşıyor, güçlü olmasaydı, batı ülkelerinin hem siyasi, hem ekonomik, hem de psikolojik  yaptırımları karşısında ezilirdi. Ezilmek bir yana, dimdik ayakta kaldı ve tüm dünyanın inanamadığı oranda büyüdü.” sözlerini çok önemsiyorum.

Peki, nasıl oldu? Elbette, ülkemizin bütün dinamiklerinin, görevlerini başarı ile yapmaları sayesinde oldu. Konunun siyasi ve toplumsal dinamiklerini uzmanlarına bırakıp, bizi ilgilendiren ekonomik yönüne baktığımızda, ortaya çıkan tüm zorluklara rağmen, hem kamu, hem de özel sektör yatırımlarının aksamadan devam ettiğini görürüz. Özellikle KOBİ kategorisindeki işletmelere sağlanan sıfır faizli KOSGEB kredileri, makul faizli nefes kredileri ile KGF destekli krediler, KOBİ’lere önemli bir destek sağladığı için, KOBİ’ler, Türkiye’nin büyümesinde önemli bir görevi, başarı ile sürdürmektedir.

2018 yılında neler olabilir? Sorusuna karşılık, şirket olarak bizim bulduğumuz cevapları paylaşmak istiyorum.

Batı’nın muhtemelen devam edecek engellemelerine rağmen, Türkiye, büyümeye devam edecek. 2019 seçim yılı olduğu için, 2018 ve 2019 yılında, bilinen seçim ekonomisi yaşanacak. Daha önemlisi, iş dünyamızın temsilcileri, ekonomik seferberlik içinde bulunduğumuzun bilinci ile işlerini yavaşlatmak gibi bir hata yapmayacaklar, var güçleri ile çalışacaklar. Seferberlik söylemini biraz açıklarsak, devletin korunması söz konusu olduğunda, topyekûn erişkinler olarak, bedenimizle, sağlığımızla, malımızla, her şeyimizle güç oluşturup, vatanı savunmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. O halde, görevlerimizi yapmalıyız.

Biz, şirketlerimizde ekonomik seferberlik sorumluluğumuzun gereği olarak, gücümüzün elverdiği ölçüde, 2018 yılında da yatırım yapmayı kararlaştırdık. Ülkemizin genel durumu konusunda zorluk yaşamayı beklemiyoruz.

Ben inanıyorum ki; iyi düşünenler, iyi sonuçlar elde ediyor. Olumsuz düşünenler ise olumsuzluklarla beraber yaşıyor.

Her yeni yılın, yeni umutları beraberinde getirdiği gibi bir beklentinin var olduğunu düşünürsek, iyi düşünüp, iyi sonuçlar elde etmek beklentisi içinde yaşayacağımız 2018 yılının, bereketli ve huzurlu geçmesini niyaz ederim.

23 Kasım 2017

Nafi GÜRAL

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO)

Yönetim Kurulu Başkanı