Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) ziyaretinde, iş dünyası temsilcileriyle buluşarak, sorunlarını ve taleplerini dinledi.

Hisarcıklıoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, Kütahya ve ilçeleri ile çevre illerin bir arada olduğuna dikkat çekerek, “Bu birliktelikten dolayı hepinizi kutluyorum. Kalkınma ve bereket bu birliktelikten doğuyor” dedi.​

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin üzerinde kara bulutlar dolaşırken Nafi Güral ve ailesi tarafından yapılan yatırımın temelini attıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, bu yatırımın anlamının çok büyük olduğunu, bunun her babayiğidin harcı olmadığını belirtti.

 

“TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu; Krizler, fırsatları da beraberinde getirir”

Hisarcıklıoğlu, krizlerin fırsatları da peşinden getirdiğini söyledi. 2017 yılının, beklentilerden daha iyi geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “İlk 9 ayda % 7,4 büyüdük. Bu özel sektör eliyle oldu. Sanayideki büyüme geçen yılın 3 katı oldu. Son çeyrekte yatırımlarda da hızlı artış yakalandı. İhracat 160 milyar dolar sınırına dayandı. Turizmdeki düşüş toparlandı. Tekrar 30 milyonun üzerine çıktı. Bütün bu başarı hikâyesinin ardında, fitili Oda-Borsalar olarak siz ateşlediniz”

 

“Ülkemizde 2017 yılında 7,4 büyüme oldu”

2017 yılının başında piyasada para olmadığını, ekonominin durduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Piyasanın önünü açmak için piyasaya para aktarmak lazımdı. 365 oda-borsanın neredeyse tamamı, üyelerinden aldığı aidatları bir havuzda topladı. Üyelerimize nefes kredisi sağladık. Oda-borsalar ne iş yapıyor? Diye soruyorlar. TOBB ve oda/borsalar olarak, üyelerimize ucuz kredi sağlayan kuruluşlarız. Hükümetimizden KOSGEB’in faizsiz kredisinden istiyoruz dedik. 1 yıl ödemesiz 3 yıl vadeli kredi çıkardık. 290 firmamız bu faizsiz krediden faydalandı. Daha sonra Kredi Garanti Fonu (KGF) vasıtasıyla, kefalet verme miktarının artırılması talebimizi de kabul ettiler. Bu üç mekanizma vasıtasıyla, toplamda tüm Türkiye’de 680 bin üyemize ulaştık. Türkiye’deki üyelerimizin yüzde 68’ine ulaştık. Kütahya’daki her üyemizden ikisine kefil olduk. Bu sayede piyasa dönmeye başladı. İşte yüzde 7,4 büyümenin arkasında bunlar var” dedi.

Hisarcıklıoğlu, karekodlu çek ile Türkiye’de geçen yıl karşılıksız çek oranının yüzde 44, Kütahya’da yüzde 46 azaldığını söyledi.

TOBB Başkanı, oda/borsaların işinin proje ve fikir üreterek, hükümete götürmek ve bunu kabul ettirmek ve böylece özel sektörün önünü açmak olduğunu vurguladı.

 

“Arabuluculuk mekanizmasıyla, işçi ve işveren arasındaki sorunlar mahkemeye gitmeden çözümleniyor”

Ağustos ayında devrim niteliğinde bir kanun çıkarıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Sanayi üretim reform paketi ile iş adamlarımıza bir sürü menfaatler çıktı. Elektrikteki TRT payı bitti. OSB emlak vergisi, damga vergisi kalktı. Yılda ödediğimiz 1 milyarlık yük üzerimizden kalktı. Üyelerimizin, 1 milyon yaşayan üyemizin ödediği aidat bunun dörtte birinden daha az. Ticarette bire dört kazanç yok. 50 kişinin altında istihdamı olan işletmeler için, iş güvenliği uzmanı zorunluluğunu ertelettik. İşçilerimizle mahkemelerde kaybımız vardı. Mahkemelerde yüzde 99,2’sini kaybediyorduk. Bu kapsamda da proje ürettik. Arabuluculuk mekanizması devreye girdi. Arabulucu ile işçi ve işveren arasındaki sorunlar çözümleniyor” dedi.

 

“İş dünyamız, 2017’de 1,5 milyon ilave istihdam sağladı”

Hisarcıklıoğlu, devlete iki söz verdiklerini belirterek, birinin İstihdam Seferberliği olduğunu ve bu istihdam teşvikleri sonucunda 2017’de 1,5 milyon ilave istihdam sağladıklarını, ikincisinin ise Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi olduğunu ve TOBB’un çabalarıyla 5 babayiğit çıkardıklarını söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kütahya’ya bir okul yaptıracaklarının da müjdesini vererek, “Benden okul sözü istemiştiniz. Kütahya’da bir okul yapacağız. Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde ilçelerde başlayacağız” dedi.

 

“KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral; mikro ve küçük işletmeler büyütülmeli”

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, üyelerin ve Kütahya’nın taleplerine ilişkin beklentileri dile getirdi. Ülkemizdeki mikro ve küçük işletmelerin, büyütülerek ve geliştirilerek, orta ve büyük işletmeler haline getirilmesinin gerekli olduğunu, ekonomik kalkınma açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. Bu konuda TOBB’dan destek beklendiğini vurguladı. Ayrıca, Kütahya için KUTSO tarafından yürütülen çalışmalar arasındaki, şehre ikinci bir üniversite olarak TOBB ETÜ Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu’nun kazandırılması, serbest bölge kurulması, yeni yatırımlar için yüksek yatırım avantajlarına sahip olması konularında bilgi sundu. Yürütülen bu çalışmalardaki TOBB desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu desteğin devam edeceğine olan inancı vurguladı. Şehrin geliştirilmesi yönündeki başlıca unsurun, altı faktörün işbirliği olduğunu söyledi. Bu altı faktörün, halk, sivil toplum kuruluşları, üniversite, yerel yönetimler, siyaset, basın olduğunu belirterek, Kütahya’da bu işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi. Bu çerçevede KUTSO’nun, olması lazım gelen şekilde var gücüyle çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

 

“KUTSO Meclis Başkanı İsmet Özotraç; Zafer Bölgesel Havalimanı’ndan, ülkemizin farklı il ve bölgelerine sefer düzenlenmeli”

KUTSO Meclis Başkanı İsmet Özotraç ise Kütahya’daki yatırımlara ve organize sanayi bölgelerindeki gelişmelere ilişkin bilgi paylaştı. Zafer Bölgesel Havalimanı’ndan, Trabzon, Şanlıurfa, Gaziantep, Van, Diyarbakır, Erzurum gibi iller başta olmak üzere, farklı iller ve bölgeler arasında karşılıklı sefer düzenlenmesi talebini dile getirdi. İller arasındaki iletişim ve işbirliğini geliştirerek, turizm açısından da önem arz eden bu talebin gerçekleşmesi yönünde, devlet erkânı nezdinde, TOBB’un desteğinin beklendiğini ifade etti.

 

“TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu: Kütahya’nın talep ve beklentilerinin çözümünde destek olmaya devam edeceğiz”

Konuşmaların ardından, KUTSO üyelerine söz veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,   sorunları ve talepleri dinleyerek, Kütahya’nın ve KUTSO’nun beklentilerinin çözümünde takipçi olacağını dile getirdi.

 

 

Haber: KUTSO Basın