Şirket kurulurken yaşanan bürokrasi kaldırıldı, maliyetler ve işlemler, minimum seviyeye indirildi. Şirket kuruluş işlemleri, artık başka bir yere gitmeye gerek kalmadan,  sadece odalarda faaliyet gösteren ve ‘tek durak ofis’ olarak tasarlanan ticaret sicil müdürlüklerinde yapılacak.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, yeni girişimcilerin önündeki engellerin kaldırılması, uygulamaların kolaylaştırılması yönünde gerçekleştiren çalışmalar neticesinde, şirket kuruluşlarında yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.

 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ koordinasyonunda, YOİKK çalışmaları bünyesinde yürütülen çalışmalar neticesinde, şirket kuruluşlarında yaşanan bürokrasiyi bitiren düzenlemeler yürürlüğe girdi.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odalarda faaliyet gösteren ticaret sicil müdürlükleri, ‘tek durak’ haline geldi. Şirket kurmak isteyen girişimci, tek noktada bütün işlerini kolaylıkla yapabilecek.

 

Hayata geçirilen düzenlemeler öncesinde, şirket kurmak için uzun işlemler vardı. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) sistemine giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturuluyor, sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidiliyor, noterde imza tasdiki ve imza beyannamesi yaptırılıyordu. Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştiriliyor, notere gidip, ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılıyordu. Ticaret sicili müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi, vergi dairelerine gönderiliyor ve yoklama memuru bekleniyordu. Yoklama memuru iş yoğunluğuna göre bazen ertesi gün, bazen bir hafta sonra ancak yoklamayı gerçekleştirebiliyordu. Yoklama memuru onay verince, vergi kimlik numarası oluşuyor, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabiliyordu. Ayrıca SGK’ya kuruluş bildirim formu iletilmesi gerekiyordu, bu bildirim formu yine kâğıt ortamında ticaret sicili müdürlüğüne iletiliyor, ticaret sicili müdürlüğü de on gün içerisinde SGK’ya iletiyordu. Tüm bu süreçler artık geçmişte bırakılarak, şirket kuruluşlarındaki süreç tek prosedüre indirilmiş oldu.

 

Yapılan düzenleme ile şirket kurmak isteyenler, MERSİS sistemine giriş yaptıktan sonra, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) hizmet binasına gelerek, Kütahya Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde, “Tek Tık, Tek Durak” ile şirketini kurabilecektir. Kuruluşla birlikte, ticari defterlerin tasdiki gerçekleştirilerek, aynı zamanda, ticaret ve sanayi odası, vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumu kaydı da tamamlanmış olacaktır.

 

 

Haber: KUTSO Basın