Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Meslek Komiteleri Ekim ayı toplantısı, KUTSO sosyal tesisinde düzenlenen kahvaltının ardından, toplantı salonunda gerçekleştirildi.

 

Toplantıda, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç, 12-14 Ekim 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen Gaziantep ziyaretine ilişkin, KUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Y.Yazaroğlu, Enflasyonla Mücadele Programı kapsamındaki indirim kampanyası ve bu konuda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi paylaştı.

 

Ekonomik değerlendirmelerini ve iş dünyasına ilişkin tavsiyelerini aktaran KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral ise şunları söyledi:

 

“Meslek komiteleri Eylül 2018 toplantısında konuştuklarımı hatırlarsınız, aradan bir ay geçti, o günkü şartlar bugün olumlu anlamda gelişme gösterdi, basit bir örnek vermek gerekirse, Eylül ayında yaptığımız toplantıda dolar 6,45 iken, bu gün 5,65 seviyelerine geriledi. Bir başka ifade ile seçimlerin ertesi günü dolar 4,65  iken, Eylül ayında 6,45 olduğunda değer kaybı % 39 iken, bugün 5,65 seviyelerine gerilemesi dikkate alınırsa, seçim sonrası tarihe göre değer kaybı % 22 seviyesine gerilemiştir,

 

Ayrıca faiz oranlarında bir ay içinde 7 puan civarında gerileme olduğunu da dikkate alırsak, bu gelişmeleri olumlu gelişme olarak kabul etmemiz lazım. Bir başka önemli gelişmeyi de piyasadaki hareketlenme işaretleri olarak görmemiz kabul edilebilir. 

 

“Şartlar ne olursa olsun, emin adımlarla yolumuza devam etmeliyiz”

Bütün bunlardan benim çıkardığım sonuç, şartlar ne olursa olsun, kendimizi korumakla birlikte, emin adımlarla yolumuza devam etmek olduğunu, ekonomiye bir başka pencereden bakarak gördüklerimi sizlerle paylaşmanın yararlı olacağını düşünüyorum.

 

Türkiye’deki dengelerin her gün değiştiğini ve firmalarımızın değişim rüzgârından yararlanmasını veya firmasına göre korunmasının önemsenmesini sizlerle paylaşmayı düşündüm, Kütahya iş dünyasından önemli sayıdaki firmaların perakende ticaret erbabı olduğunu  dikkate alarak, perakende sektöründeki gelişmeler hakkındaki görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

 

“Başarı hikâyelerinden yararlanmalıyız”

Ulusal çapta çalışan az sayıdaki firmaların sahip olduğu dev market zincirlerinin mağaza sayısının 18 bin civarında olduğu biliniyor.  Kütahya merkezde bu kategoride 77 mağaza olduğunu biliyoruz. Bu mağazalar zincirinden bir tanesinin genel çalışma prensiplerini, kendi ağızlarından sunumlarını izleyen bir çalışma arkadaşımızın gözlemlerini paylaşmak istiyorum. Bu paylaşım kesinlikle bu marketler zincirine karşı duruşum olmadığını, sadece durum tespiti yaparak belki bu başarı hikâyelerinin temeli olan stratejilerden yararlanmayı düşünecek olabilirsiniz. 

 

İzin almadığım için sunumu yapan firmanın adını açıklayamıyorum. Firma CEO’su 10 yılda gelen bu hızlı büyümenin formülünün “ Müşterilerin beklentilerini her zaman işin kalbine koymak” olduğunu ifade ederken, başarılarının sırrını ve başarı hikâyelerini 4 ana başlıkta ele alıyor: 

 

  1. Çok çalıştıklarını ve işlerini iyi yaptıklarını,
  2. Mühendislik uyguladıklarını, 
  3. Perakendeciliğin matematiğini, müşterilerin ihtiyaçları ile buluşturan analitik bir zekâ ile işlediklerini,
  4. Operasyonel mükemmellik için, çoğunluğu mühendis olan bir beyin takımının, tüm operasyonu yönetmesi olarak tarif ederken, başarılarının tesadüf olmadığının altını çiziyor.

 

Toplam çalışan sayılarının 45 bine ulaştığını, öz verili çalışanlarını terfi ettirerek, mağaza çalışanlarından yöneticiler çıkarak, her seviyede yükselme olanağı sunduklarını dile getiriyor. 

 

42 genel müdürün, en az üçte ikisinin mağaza çalışanı olduğunu belirtirken, Türkiye’de işsizlik oranlarının yüksek olmasına rağmen çalışan bulamadıklarını, yeni nesilin hemen yükselme ve müdür olma beklentisinden söz ediyor.

 

Türkiye’de 81 ilin tamamında ve toplam  972 ilçeden, Çukurca dâhil 914 ilçede var olduklarının altını çizerken, Türkiye genelinde toplam 8000 mağaza, 43 büyük depo ve her gün bu depolardan çıkan 1300 kamyon ile haftalık 1 milyon km. üzerinde yol yaparak, kaliteli ürünleri en ucuza tüm vatandaşların erişimine sunduklarını belirtiyor. 

 

Günde ortalama 3 mağaza açtıklarını, Türkiye’nin en hızlı büyüyen, en fazla mağazasına sahip en büyük perakende zinciri olduklarını, Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığının istihdam ödüllerinde en çok istihdam sağlayan, en çok engelli istihdam sağlayan ve en çok kadın istihdam sağlayan şirket olarak Türkiye birincisi olduklarını, 45 bin çalışanın, % 44’ünün kadın, % 3’ünün engelli olduğunu belirtiyor.

 

Türkiye’nin en büyük 20 şirketi arasında yer aldıklarını, 2017 yılı cirolarının 14,2 milyar TL. olduğunu, 2018 projeksiyonunun 20 milyar TL. olacağını, kâr oranlarının ise iki elin  parmaklarından biraz fazla olduğunu, Eylül ayında, Türkiye’nin içinde  bulunduğu ortam şartlarında dahi,  yıl bazında % 58 ciro artışı % 28 müşteri artışı sağladıklarını ifade ediyor. 

 

% 90 oranında yerli malı sattıklarını, günde 3 milyondan fazla, yılda 1 milyardan fazla fiş kesildiğini, son bir yılda 100 haneden en az 99’unun bir kez kendilerinin müşterisi olduğunu belirtirken, Türkiye’nin en büyük tedarikçilerinin, en büyük müşterilerinin kendileri olduğunu ifade ediyor.

 

600’den fazla tedarikçi ile çalıştıklarını, en büyük tedarikçilerinin, Türkiye’deki en büyük ve en güçlü yiyecek içecek firması olduğunu belirtirken, tedarikçinin CEO’sunu konuşmaya davet ediyor. CEO, firmanın başarısını takdir ile izlediklerini övgü dolu sözlerle katılımcılara aktarıyor. Aynı şekilde, Türkiye’nin en büyüklerinden bisküvi üretimi yapan şirketin  CEO’su konuşmasında firmanın en büyük müşterileri olduğunu, en zor müşterileri olduğunu, fiyat ve maliyet konusunda kendilerini çok zorladığını, ama aynı zamanda kuruluşlarını çok geliştirdiğini, birlikte inovatif pek çok proje yaptıklarını ve firma ile birlikte % 114 oranında büyüdüklerini anlatırken, birlikte pek çok inovatif ürün ve ambalaj yaparak, en kaliteli ürünü, en ucuza tüketici ile buluşturduklarını ifade ediyor.

 

Süt ürünleri ağırlıklı üretim yapan şirketin CEO’su ise, Türkiye’nin son yıllarda gördüğü en güzel başarı hikâyesi olarak firmayı gördüklerini, 80 yıllık geçmişlerine rağmen, kendilerinin bu firmadan çok şey öğrendiklerini, firmanın kendilerini geliştirdiğini, özellikle ürünün iadeye düşmeden yönetilmesinin onlar için çok önemli olduğunu, firma için çok düzgün planlama yaparak üretimlerini ve verimliliklerini artırdığını belirtiyor. 

 

Ardından çok küçük üreticilerin, firma ile nasıl büyüdüğüne dair birkaç firma yöneticisi davet edilerek program tamamlanıyor.

 

Bu toplantının tam gün devam ettiğini, ürün bazında gruplanmış tedarikçilere özel  toplantılar yaparak, firmanın stratejilerinin anlatıldığı ifade edilmiş.

 

Bütün bu anlatılan başarı hikâyelerinden çıkaracağımız sonuçlardan, bizlere faydalı bölümler olabilir, bu anlamda değerlendirilmelidir. 

 

Kolay gelsin. Allah muvaffak etsin. İyi niyetlerimiz ve başarma arzumuz olduğu sürece, firmalarımız inşallah hak ettikleri gelişmeyi sağlayacaklar.”

 

 

 

 

 

Haber: KUTSO Basın