Bazı Ürünlerin Fas’a İthalatında Uygulama Değişikliği Hakkında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden Odamıza gönderilen yazıda;

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Fas Ekonomi ve Finans Bakanlığına bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresinin internet sitesinde, 21 Mart 2019 tarihinde yayımlanan 18 Mart 2019 tarihli ve 5913/311 sayılı Gümrük Sirkülerine göre, Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı’nca 14 Eylül 2018 tarihli ve 2922-18 sayılı Karar’da standartları tanımlanan ancak zorunlu uygulaması bulunmayan “otomotiv lastikleri ve jantları”, “binek araba tekerleri”, “otomotiv kayışları”, “motosiklet kayışları” ve “bisiklet ve motosiklet iç lastikleri” için sırasıyla “NM ISO 3911”, “NM 22.0.021- , “NM 22.1.019”, “NM ISO 10190” ve “NM 22.8.203” adı verilen Fas standartlarına uyumun zorunlu hale getirildiği bildirilmiştir.

Yazının devamında, Gümrük Sirkülerinin ekinde listelenen ürünlerin uygunluk kontrolüne tabi olduğu, bu doğrultuda ürünlerin iç piyasaya girmesi için Fas Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı Ticaret Genel Müdürlüğüne bağlı gümrük kapılarında bulunan piyasa gözetim bürolarından izin alınması gerektiği, ihtiyaç halinde Bakanlığa bağlı Tüketici Koruma, Piyasa Gözetimi ve Kalite Müdürlüğü (dpcsmq@mcinet.gov.ma / Telefon: +212537711772 / Faks: +212537711798) ile irtibata geçmenin mümkün olduğu ifade edilmiştir.

Söz konusu Sirküler ve Bakanlık duyurularına TOBB web sayfası (www.tobb.org.tr) üst panelinden “TOBB Birimleri” başlığı altında yer alan Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanlığı/Dış Ticaret Müdürlüğü başlığındaki “Duyurular” kısmından (https://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php?rid=2738&lst=DuyurularListesi) ulaşılabilmektedir.