Covid 19 Tedbirleri işyeri Filyasyon Çalışmaları

Sayın Üyemiz,

T.C. Kütahya Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’nden, Odamıza gönderilen yazıda;

Yeni coronavirus (COVID-19) hastalığı teşhis, tedavi, filyasyon ve izolasyon işlemleri Sağlık Bakanlığı COVİD-19 Rehberi doğrultusunda yürütülmektedir.
Filyasyon işlemlerinin amacı; vakaların ilk kaynağının bulunması ve temas vakaların izolasyon süresince izlenmesi ile yeni vakalardan kaynaklanabilecek bulaşmaların önüne geçerek yaka sayısının kontrol edilmesini sağlamaktır.
Sağlık kurumlarında BT sonucu COVID ile uyumlu olarak değerlendirilen ve/veya PCR test sonucu pozitif olarak sonuçlanan kişiler ile semptom gelişmeden önceki 7 (yedi) gün içinde temasta olduğu tespit edilen kişiler yakın yaka temaslısı olarak değerlendirilmektedir.
Filyasyon ekipleri tarafından; ev ve işyerinde yakın temaslı olarak değerlendirilen kişiler Halk Sağlığı Yönetim Sistemine (HSYS) kayıt edilerek, halk sağlığı korumak ve hastalık bulaşını engellemek amacıyla 14 (ondört) günlük izolasyona alınmaktadır.
İşyerlerinde pozitif yaka yakın temaslarının tespitinde işyeri hekimleri tarafından da iş yeri yöneticileri ile birlikte gerekli araştırmanın yapılması ve filyasyon ekipleri ile işbirliği yapılması gerekmektedir.
İşyeri hekimi veya yöneticileri tarafından tüm yakın temaslıları Halk Sağlığı Yönetim Sistemine (HSYS) kayıt altına alınması çalışanların olabilecek mağduriyetlerinin engellenmesi, aile hekimi ve filyasyon ekiplerinin izlemlerinin yapılabilmesi için büyük önem taşımaktadır.
İş yeri hekimleri ve yöneticilerinin filyasyon ekiplerine yardımcı olması, tespit edilen pozitif yaka temaslıların filyasyon ekiplerine bildirilmesi, konuyla ilgili işyeri sahipleri ve işyeri hekimlerinin bilgilendirilmesi, soru ve sorunlar için Müdürlüğümüz COVİD19 Çağrı Merkezi 6660499 ile irtibata geçilmesini önemle rica olunur.

Saygılarımızla,

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası

Genel Sekreterliği