BELARUS BAŞKONSOLOSU KUTSO’YU ZİYARET ETTİ

Belarus İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulunu ziyaret etti.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç, KUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Öncel, TOBB Oda Borsa Kütahya Akademik Danışmanı Dr.Öğr.Üyesi İçlem Er hazır bulundu.

Tanışma ile başlayan ziyarette, ticari iş birliği yapılabilecek konularda fikir alış verişi yapıldı. Başkonsolos Aleksei Shved, ülkesinde faaliyet gösteren işletmelerin sektör durumlarına ve ihracat verilerine ilişkin bilgi paylaştı. Tekstil, makine, gıda, maden gibi sektörler başta olmak üzere, bataklıkta yetişen endemik bir bitkiden üretim yapılan gübre ile pazarda büyük bir yere sahip olduklarını, bu alanda, Türkiye’ye, bu yıl 33 milyon dolarlık gübre ihracatının olduğunu belirtti.
Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan, Rusya olmak üzere, beş ülkeden oluşan serbest ticaret bölgesinin bulunduğunu anlattı. Belarus’ta bulunan ve tüm üretimini orada yapan bir Türk firmasından bahseden Başkonsolos, bu firmanın daha önce yetişkinler ve bebekler için bez üretimi yaptığını, Çin’de koronavirüs ortaya çıktığında, yeni bir hamleyle hızla, maske üretimine yöneldiğini, şu anda tüm dünyaya ihraç ettiğini söyledi. İki ülke, hatta Kütahya şehri ile işletmeler için karşılıklı eşleştirme çalışmaları yapılabileceğini dile getirdi.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç ile Başkan Yardımcısı Hasan Öncel tarafından, Kütahya’da öne çıkan ve Belarus ile iş birliği yapılabilecek başlıca sektörlerin, porselen, seramik, çini, cam, tekstil, maden, makine, otomotiv yan sanayi, gübre olabileceği hakkında Başkonsolosa bilgi verildi.

Belarus ile Kütahya arasında, karşılıklı ziyaretler ve ikili iş görüşmeler planlanmasına, ticari iş birliği yapılabilecek işletmelerin eşleştirilmesi yönünde çalışma yapılmasına ilişkin görüş birliğine varılarak, karşılıklı iyi dilekler sunuldu.

Haber: KUTSO Basın