Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Aralık ayı olağan meclis toplantısı, korona virüs salgını sebebiyle alınan tedbirler kapsamında, video konferans ile gerçekleştirildi.

KUTSO Meclis Üyelerinin çevrimiçi bağlantıyla katıldıkları, KUTSO Meclis Başkan Vekili Ahmet Bağırgan başkanlığındaki toplantıda, ilgili gündem maddeleri müzakere edilerek kararlar alındı.

“2021 yılında, KUTSO üyelerinin, Kaydiye ve Yıllık Aidatlarında Artış Yapılmayacak”

Meclis başkanlık divanı tarafından, ilgili gündem maddeleri kapsamında, bir önceki toplantının karar özeti, mali konular, Kasım ayı faaliyet raporu sunuldu. Gündemde yer alan diğer hususlar müzakere ve oylama yapılarak ilgili kararlar alındı.

Yeni yıl bütçesi ve üyelere sunulan hizmetlerdeki tarife bedellerinin görüşülmesinde, üyelerin kaydiye aidatı ile yıllık aidatlarında, 2021 yılı için artış yapılmadan, 2020 yılında uygulanan bedellerin geçerli olmasına karar verildi.

Toplantıdaki hitabında, 2020 yılı ile ilgili değerlendirmeleri ve yeni yıla ilişkin tavsiyelerini paylaşan KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral şunları söyledi:

KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral; “Umut, hedeflediğimiz güzelliklerin elde edilmesinde sürükleyici güçtür”

Her yeni yıl umutla karşılanır, 2020 yılı da umutla karşılandı. Ama hiç beklemediğimiz pandemi belası  bütün umutlarımızı alıp götürdü. Ancak, ister istemez 2021 yılını da umutla karşılamak zorundayız. Çünkü umut, hedeflediğimiz güzelliklerin elde edilmesinde sürükleyici güçtür. Umutlu olmazsak, umutsuzluk sendromu yaşarız, bu sendrom bizi karamsar bir dünyaya hapseder, bocalar dururuz. Hiç akla hayale gelmeyen global bir sağlık sorunu ile boğuşuyoruz. Günümüzde, hem kendimiz ve ailemiz, hem de toplum için en önemli görevimiz,  ilan edilen kurallara uyarak sağlıklı kalmak, çevremizin de sağlıklı kalmasına katkı sağlamak. Elbette bizleri ilgilendiren sağlıklı kalmak çabasıyla birlikte, ekonomideki yerimizi ve bu alandaki geleceğimizi de düşünmek zorundayız. Şüphesiz, pandemi problemi bitecek. Gönül arzu eder ki, bırakacağı potansiyel tahribat, tahammül sınırlarımızı aşmasın, bu süreci göğüsleyebilelim. Beterin beteri var öz deyişinde ifade edildiği gibi, restoran, kafe vb. gibi tesislerin işletmecileri, pandemi kısıtlamaları nedeniyle şu an iş yerlerini açamıyor ve sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyorlar. Hepimiz, doğum tarihlerimiz eskidikçe, çoğalan ve değişen problemler yaşadık. Hepsi geride kaldı, bu problem de geride kalacak inşallah.

“İşletme ölçeğinizi büyütün”

Üyelerimizden, iş hayatları boyunca, mikro ve küçük işletme kategorisinden kurtulamayanlar, hem pandemi,  hem de değişen ticaret kurallarının getirdiği olumsuzlukların etkisi ile daha fazla etkilendiler. İçinde bulunduğumuz olumsuzluklar, elbet zamanı geldiğinde bitecek. Biterken, sağlığımızı alıp götürmemesi, ailece sağlığımızın yerinde olması  en büyük kazancımız olacaktır. Sağlıklı olursak, daha çok çalışır, maddi kayıplarımızı tekrar kazanabiliriz. Ama sağlıklı olmazsak, ne çalışabiliriz, ne de kazanabiliriz. Her zaman söylediğim gibi, ekonomideki önemli faktörlerden birisi de ölçek ekonomisidir. Firmalar büyüdükçe, olumsuzluklara karşı dirençleri artıyor, bu nedenle firmalarımızı büyütmek zorundayız. Evimiz için ve kişisel ihtiyaçlarımız için bunları temin etmede, ticaretin kuralları değişti. Bu kategorideki ihtiyaç  maddelerinin yarısından fazla çeşitlerinin temin adresi, ülke çapında, bütün il ve ilçelerde, hatta beldelerde  faaliyet gösteren bir kaç dev market zinciri oldu. 30 binden fazla mağazalarından oluşan  perakende zincirlerine yöneldi. Bu mağazaların sayıları, 50 binlere çıkarsa şaşırmayacağız. Üyelerimiz, bu firmaların rekabet güçlerinin  analizlerini yapmaları halinde gerçeği görecekler, onların kulvarlarından çıkarak, kendilerine yeni bir alt yapı oluşturmaları mecburiyetini hissedeceklerdir. Ülke çapında, her il ve ilçede mağazaları olan büyük firmaların  kulvarında olmayan çeşitler, hatta kimsenin yapmadığı, yapamadığı çeşitlere yönelmeliyiz. 

“E-ticareti fırsata çevirmek için kendinize yol haritası belirleyin”

Üstüne üstlük, e-ticaret kanalı belki onlarca kat gelişti. Peşinatsız, kredi kartsız, uzun aylara hatta yıla varan vade yapanlarını bile görüyoruz. E-ticaret, mikro ve küçük işletmeler için, hem tehdit, hem fırsat. Tehdit gibi görünen bu gerçeği, hepimiz fırsata çevirmek için kendimize yol haritası belirlemeliyiz. Şehrimizde  onlarca müteşebbis, e-ticaret ortamında aylık milyonlarca lira ciro yaptıkları gibi, yüzlerce kişinin de e-ticaretten nasiplerini aldıklarını biliyoruz. “Bütün bunları nasıl yapalım?” sorusu akla gelebilir. Bu sorunların çözümü için ne yazık ki, tek bir reçete yok. Her işletme, kendi şartlarına ve yeteneklerine göre konu bulmak,  model oluşturmak zorunda. İnternete girdiğinizde göreceksiniz, her firmaya özel çalışma ile e-ticaretin alt yapısını yapan firmalar var. E-ticaret ile ilgilenmeyi değerli bulduğumu ifade etmek isterim. Kendilerine ait hiç bir iş yeri olmamasına rağmen, global sistemde faaliyet gösteren Amazon, Alibaba, Uber, vb. pek çok firma, ulusal sistemde ise  yemek sepeti, çiçek sepeti, vb. yüzlerce e-ticaret sitesini örnek gösterebiliriz. Bunların her birisinin, konularını kendilerinin icat ettiklerini, geliştirdiklerini, hatta geliştirdikleri sitelerini çok büyük paralarla sattıklarını yorumlayabiliriz.

Mikro ve küçük işletmelerin yaşadıkları problemlerin, KOBİ kategorisindeki firmalarımızda aynı büyüklükte yaşanmadığını görüyorum. Onların problemleri daha başka. Ancak, KOBİ’lerimizin de statü atlayarak, büyük işletmeler kategorisine geçmeyi hedeflemeleri lazım. Büyük işletmelerin de kendilerine göre sorunları var, ama üstesinden gelecek güç ve morallerinin, yaşamakta oldukları zorlukları bertaraf etmek için yeterli olduğunu düşünüyorum. 

Tüm sektörlerin, tüm zamanlarda yaşadıkları ortak sorunlarına göz atacak olursak, “her işi yaparım mantığında”  mesleksiz eleman yerine, meslek sahibi eleman bulamamak sıkıntısının, ekonomimizin en temel  sorunlarından birisi olduğunu görürüz. Hâlbuki meslek sahibi olanların iş aramak yerine, aranan eleman olmak pozisyonunda bulunmaları halinde, iş yeri ve pozisyon seçme imkânına sahip oldukları da biliniyor. Eğer gençlerimizi, mesleki yeterlilik sahibi yapabilirsek, hem istihdam sorunu, hem de işini iyi yapacak eleman bulma sorunu çözülecek, ekonomimiz ivme kazanacak.

“Fırsatları görenler, olumlu bakmayı bilenlerdir. Başarımın temelindeki en etkili faktörlerden birisi, pozitif düşüncelerle hayata sarılmak, negatif düşüncelere itibar etmemektir”

Bildiğiniz gibi, ben hep pozitif düşünce anlayışıyla hayata bakarım. Şimdiye kadar hep faydasını gördüm. Pozitif düşünce mantığımın temelindeki algılarımı paylaşmayı isterim. İnsan ne düşünürse, düşünceleri beyinde toplanır. Beyin, topladığı düşüncelere göre kişiyi yönetir. İyi düşüncelerin depolandığı beyin, kişiyi iyi yönde yönetir. Fırsatları görenler, olumlu bakmayı bilenlerdir. Olumsuz düşüncelerin depolandığı beyin, kişiyi olumsuz yönetir. Benim başarılarım varsa, temelinde pozitif düşüncelerle hayata sarılmak, negatif düşüncelere itibar etmemek vardır. Sahip olduğum ve asla göz ardı etmediğim pozitif düşüncelerime örnek vermem gerekirse, zaman zaman sizlere de bahsettiğim gibi, çalışmaktan yorulmam, iş anlamında korku, yılgınlık, bıkkınlık, umutsuzluk, çaresizlik nedir bilmem. Hatta ve hatta, hasta olmayacağıma, sağlıklı olacağıma inanırım. Sizlere de tavsiye ederim. İyi şeyler düşünün, beyniniz iyi düşüncelerinizi depolasın, doğal olarak sizi iyi yönde yönetsin. Negatif düşüncelerin sahibi olursanız, beyin sizi negatif olarak yönlendirir. Kendinizin hasta olduğunuzu, hatta kronik hasta olduğunuzu düşünürseniz, kesin hasta olursunuz. Kendinizin yorgun, bıkkın, yılgın, umutsuz, çaresiz, başarısız, korkak, olduğunuzu düşünürseniz, beyniniz kesin olarak sizi bu istikamette yönlendirir.

2021 yılını umutla karşılayın ki, beklentileriniz hayat bulsun.

Pozitif düşünceleri beyninize yerleştirin, kesin olarak faydasını göreceksiniz. Ailece sağlığınız yerinde olsun, sağlıklı olacağınıza inanırsanız, kesin sağlıklı olursunuz. Sıkıntılı günlerden tez zamanda kurtulmuş olun. Beyniniz bu anlamda  emir almışsa, göreceksiniz tez zamanda kurtulursunuz. Allah, böyle sıkıntılı günleri tekrar göstermesin. Allah işlerinizi rast getirsin, kayıplarınızı en kısa zamanda telafi edin. Her şeye rağmen, 2021 yılını umutla karşılayın ki, beklentileriniz hayat bulsun. Bu duygu ve düşünceler ile hepinize en iyi dileklerimi sunuyorum. Hoş çakalın, her şey gönlünüze  göre gelişsin.” 

Gündem maddeleri ve hitapları tamamlanan KUTSO Aralık ayı meclis toplantısı, iyi dilekler paylaşılarak, Meclis Başkan Vekili Ahmet Bağırgan tarafından kapatıldı.

Haber: KUTSO Basın