MEDOS- BREXIT

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; Birleşik Krallık’ın (BK) Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) yönünde karar alınmasının ardından 31.12.2020 tarihi itibariyle BK ile ikili ticaretimizde Gümrük Birliği kurallarının sona ereceği belirtilmiştir.

Bahse konu yazıda, söz konusu durum nedeniyle Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden 31 Aralık 2020 tarihi 23:59’dan itibaren BK’ya A.TR Dolaşım Belgesi ile EUR.1/EUR.MED Dolaşım Belgelerinin düzenlenmemesi yönünde sistem güncellemelerinin yapılması ve gerekmesi halinde 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren BK’ya sadece menşe şahadetnamesi düzenlenmesi gerektiği bildirilmiştir.

Bu itibarla, MEDOS’ta gerekli teknik düzenleme yapılarak 31 Aralık 2020 tarihi saat 23:59’dan sonra BK’ya A.TR Dolaşım Belgesi ile EUR.l/EUR.MED dolaşım belgelerinin düzenlenmesine izin verilmeyecek olup, ilgili ülkeye ihtiyaç olması halinde sadece Menşe Şahadetnamesi düzenlenebileceği hususunu,

Bilgilerinize sunarız,