Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Konsey Toplantısı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla, TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı.

Toplantıya, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç da katıldı. Konsey toplantısının ardından, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, tüm Oda/Borsa Başkanları ile bir araya geldiği toplantıya da iştirak eden Özotraç, TOBB Başkanı ile görüş alış verişinde bulundu.

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, kurum olarak ekonominin tüm kılcal damarlarına ulaştıklarını, böylece sahadaki durumu en iyi şekilde görüp, sorunları ve sıkıntıları tespit ettiklerini söyledi.

Kovid-19 salgını döneminde, 200’e yakın öneri ve talebi, hükümete ve Bakanlığa ilettiklerini, bunların pek çoğunun hayata geçirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, destek adımlarının olumlu yansımalarının da görüldüğünü dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, son dönemdeki ekonomik gelişmeleri de değerlendirerek, bunların ekonominin büyüme sürecine büyük destek olacağına inanıldığını, tüm bu gelişmelerin, reel sektördeki moralleri yükselttiğini, çalışma şevklerini artırdığını dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, başta hizmetler ve ticaret kesimi olmak üzere salgından en çok etkilenen ve büyümeden yeteri kadar pay alamayan sektörler için, destek adımlarının sürdürülmesinin de faydalı olacağını vurgulayarak, iş dünyasını, ticareti ve ihracatı destekleyici politikaların önemine inanıyoruz dedi.

Hisarcıklıoğlu, bir yandan istikrarı güçlendirmeye dönük adımları atarken, bir yandan da 2022 ve sonrasında sürdürülebilir büyüme ve katma değeri yüksek üretim ve ihracata dönük planlamaları yapmamız gerekiyor. Küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşümün yanı sıra yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar da önemli fırsatları ve tehditleri içinde barındırıyor. Bizim de Türkiye olarak bu yeni dönemde ülkemizi ve iş dünyamızı iyi konumlayabilmemiz için gereken adımları hızla atmamız lazım. Bunun için de kamu-özel sektör diyaloğunu daha da sıklaştırmalı, ortak akılla bu süreçte, kazanan ülkeler arasında konumlanmalıyız, şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, toplantıdaki hitabında; Bakanlık olarak, ticari hayata ilişkin tüm süreçlerde iş dünyasıyla istişareye büyük önem verdiklerine işaret ederek, bu istişareler esnasında gelen talepleri hızla değerlendirip sonuçlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Bakan Muş, Kovid-19 salgınının yarattığı olumsuzluklara rağmen, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüksek büyüme oranları yakalamayı başardığını hatırlatarak, “Gerçekleşen yüksek oranlı büyümenin yüzde 92’si net ihracatımızdan kaynaklanmış ve 2021 yılında ekonomik büyümemizde imalat sanayisi ve ihracatın payının ağırlık kazanmasıyla küresel ihracattaki payımız artmıştır.” diye konuştu.

Bakan Muş, kendilerinin de Bakanlık olarak ihracatçılara destek olmak amacıyla yeni vizyon ve stratejiler ortaya koyduklarını vurgulayarak, pandeminin etkilerinin azalmasıyla ihracatçılarımız daha fazla faaliyet gerçekleştirecek, biz de onları daha çok destekleyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu. Özellikle son dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselişte olduğunu ve bu doğrultuda cari işlemler dengesinde daha olumlu seyir izlendiğini belirtti.

Bakan Muş, son 20 yılda atılan adımlarla ekonomide istikrar ve öngörülebilirliğin temini konusunda yakalanan seviyeye işaret ederek, “Bunun korunması ve sürdürülebilmesi için hükümet olarak çalışmaya devam edeceğiz. Burada siz iş dünyası temsilcilerinden de ekonomide yakalanan bu olumlu havanın devamı için destek bekliyoruz.” dedi.