İsrail’de İthalat Reformu Kapsamında Gıda Alanında Bazı Standartların Yürürlükten Kaldırılması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB), Odamıza gönderilen yazıda;

Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan 20.10.2022 tarihli ve 35075039 sayılı ilgi’de kayıtlı yazıda, İsrail’de, ithalat reformu kapsamında ürün çeşitliliğini arttırma ve fiyatları düşürme amacıyla, ithal edilen bazı gıdalara dair ithalatı zorlaştırıcı standartların kaldırılmasına ilişkin, İsrail Ekonomi Bakanlığı’nın İbranice olarak yayımlanan açıklamasının elektronik çevirisinin Tel Aviv Büyükelçiliği’nden alındığı belirtilmiştir.

Yazıda, söz konusu açıklamada, Gıda Standartlarını İnceleme Komitesi’nin, İsrail’deki standartları gelişmiş ülkelerdekilerle karşılaştırdığı, bu çerçevede, gıda alanında ithalatçılara uygulanan, İsrail’e özgü 127 standardın 96’sının 1 Ocak 2023 itibariyle, gıda üreticileri içinse söz konusu standartların 1 Ocak 2023’ten itibaren aşamalı olarak kaldırılacağı bilgisinin verildiği vurgulanmıştır.
Yazıda devamla, açıklamada, kaldırılan standartların çikolata ürünleri, konserve sebzeler, makarna, pirinç, kraker, kuru meyve, reçel, süt ürünleri, dondurulmuş sebzeler, baharatlar, hazır  orbalar, soslar, çay gibi pek çok ürünün İsrail’e ithalatını mümkün kılacağının aktarıldığı belirtilmiştir. Bununla birlikte, İsrail’de ayrıca bir standart uygulanmadığı takdirde ortada uygulanacak herhangi bir standart kalmayacağından dolayı, kamu sağlığını tehdit edebilecek nitelikte boşluk oluşan ürünler için mevcut standartların uygulanmaya devam edeceği; Komite’nin, konuya ilişkin ulusal mevzuatın gelişmiş ülkelerdeki uygulamayla paralel hale gelecek şekilde iyileştirilmesini önerdiğinin bilgisi verilmiştir.

EK: İsrail_ithalat standartlarının kaldırılması duyurusu (2 sayfa)