Deprem Bölgesi Konut Seferberliği Kampanyası | El Verin Ev Yapalım

İşletmelerin Değerli Temsilcileri,

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem yaşadık, 50 binden fazla canımızı kaybettik. 100 binlerce ev yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar, yakınlarına sabırlar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.

Her milli meselede olduğu gibi bu deprem sonrasında da TOBB ve Oda/Borsa camiası olarak hızla seferber olduk. Depremin olduğu ilk gün “ülkemiz ve illerimiz için ne yapabiliriz” diyerek, Ankara’da bir kriz masası oluşturduk, 10 çalışma arkadaşımızı, depremin en çok etkilediği il ve ilçelere koordinasyon sağlaması ve ihtiyaçların tespit edilmesi için gönderdik. Yine bölgedeki Oda ve Borsalardan acil durum temas noktaları belirledik. 11 İldeki 43 Oda ve Borsa ile koordinasyon halinde tüm Oda ve Borsalarımız ile birlikte hareket ettik.

Oda/Borsa üyesi işletmeler ile ihtiyaç duyulan arama kurtarma ekipmanlarının ve her türlü ihtiyaç malzemesinin bölgeye ulaştırılmasını sağladık. Bölgedeki Oda ve Borsaların koordinasyonuyla da tüm bunları ihtiyaç sahiplerine hızlıca dağıttık. TOBB ve Oda/Borsa camiası olarak, siz üyelerimiz ile birlikte ilk günden itibaren müthiş bir seferberlik ruhu içinde hareket ettik. Şu ana kadar 6 uçak, 7 gemi ve 4.157 TIR ve 725 kamyon yardım ve ihtiyaç malzemesi, 5.699 çadır, 1.418 konteyner, 153 seyyar mutfak, 551 iş makinesi ve mobil vincin bölgeye sevkini sağladık. Yardımlarımıza etkin bir şekilde devam da ediyoruz.

Bu kapsamda desteğini depremzede vatandaşlarımızdan esirgemeyen ve dayanışma ile seferberlik ruhu içerisinde deprem bölgesine yönelik sağlanan tüm yardımlar için ülkemiz iş dünyası adına şükranlarımızı sunuyoruz.

Diğer taraftan günümüz itibariyle deprem bölgesindeki en büyük ihtiyaç, kalıcı-sağlam konutlar olarak yer almaktadır.

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Birlik Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun çağrısı ile “İş Dünyası Konut Seferberliği Kampanyası”nın (#ElverinEvyapalim) başlatıldığı duyurulmuştur. Kampanya ile İş Dünyası olarak felaket bölgesindeki kentlerimizde depreme dayanıklı ve güvenli konutlar inşa edilmesi amaçlanmaktadır.

1. Kampanyanın tanıtım toplantısı https://www.youtube.com/watch?v=UFkcCVj-fTc adresinden izlenebilmekte,
2. Kampanyaya ilişkin Birliğimiz web sayfası ve hesap bilgilerine https://tobb.org.tr/Sayfalar/KonutKampanyasi-1.php adresinden,
3. Tanıtım filmine https://tobb.org.tr/BilgiErisimMudurlugu/Kampanyalar/DepremYardim2023/konut.mp4 adresinden,
4. Kampanya görsellerine ekten ulaşılabilmektedir.

Kampanya kapsamında TOBB ve iştiraklerimizde zorunlu olanlar dışında tüm harcama ve yatırımlar durdurulmuş, tüm kaynaklarımız bu hayırlı işe seferber edilmiştir. Kampanya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 1 milyar TL nakdi katkı vererek başlatılmıştır.

Bu kapsamda kampanyaya ilişkin detaylar aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

Bağış Kuralları:
• Hayırseverler istediği tutarda bağış yapabilecektir.
• Sanal POS aracılığı ve kredi kartları ile bağış alınabilecektir.
• Kampanya kapsamında bağışlar, Birliğimiz hesaplarına yapılacaktır.
• Yatan bağışlar (bağışçı bilgisi ve bağış tutarı) günlük olarak web sitemizden yayımlanmaktadır.
• Ayrıca hayır severlerin zekatları da kabul edilmektedir. (https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/1094/afetzedeler-icin-zekat-parasiyla-barinma-yerleri-konteyner-cadir-konut-yapilmasi-caiz-midir)
• Bağış tutarının tamamı vergi matrahından düşürülebilecektir.
• Kampanya hesapları 1 Temmuz tarihine kadar açık olacaktır.

İnşaat ve İhaleler:
• Konut yapılacak bölgeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecektir.
• Arsa tahsisi ve altyapılar Bakanlık tarafından gerçekleştirilecektir.
• Konut yapım ihaleleri, Birliğimiz tarafından gerçekleştirilecektir.
• Yapı denetimleri TOKİ tarafından yapılacaktır.
• İnşa edilecek evler, TOKİ modelinde 105 m2 ve 3+1 oda büyüklüğünde olacaktır.
• Her bir blok 20 daireden oluşacaktır.
• İnşaatlar bittikten sonra depremzedelere kura ile teslim edilecektir.
• Bir dairenin inşa bedelinin, altyapı ve sosyal donatılar hariç 1,3 milyon TL civarında olması beklenmektedir.
• Mahalle, site, blok ya da daire bedelinin bağışlanması durumunda, ilgili bölüme bağışçının arzu ettiği isim verilecektir.
Bilgilerinizi, kampanyaya katkı vermenizi, kampanyanın yaygınlığını artırmak amacıyla duyuruyu bağlantılarınız ile ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşmanızı diler, ilgi ve alakanız için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
Detaylar: www.tobb.org.tr/elverinevyapalim