Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) iş birliğinde, Türkiye’de bir üniversite ile Ticaret ve Sanayi Odası arasında ilk defa gerçekleştirilen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 100 Mentee-100 Mentor Projesi” lansman toplantısı, Rektörlük Senato Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat ve Yönetim Kurulu Üyeleri, projeye destek sağlayan işletme temsilcileri, mentorlar ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinden menteeler katıldı.
KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat konuşmasına, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gençliği yetiştiriniz. Onlara bilim ve kültürün olumlu fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Özgür fikirler uygulamaya geçtiği zaman, Türk milleti yükselecektir.” sözüyle başladı.
Geleceğimizin mirası gençler için böyle bir projeyi hayata geçirmekten dolayı mutluluk duyduklarını belirten Güral Argat şunları söyledi: “KUTSO olarak paydaşlarımızla yaptığımız ve yapacağımız tüm çalışmaların merkezinde, Kütahyamızı hak ettiği konuma ulaştırmak yatıyor ve hayata geçirdiğimiz çalışmalardaki temel hedefimiz, bölgemiz ve ülkemizin refahını her geçen gün artırmak. KUTSO olarak, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdiğimiz mentorluk projemizi, Cumhuriyetin 100. yılında, 23 Nisan ve 29 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Bu bağlamda öğrencilerimiz ve sanayimiz arasında deneyim ve tecrübe paylaşımları yapacağız, öğrencilerimizin kariyer hedeflerine ulaşmalarını sağlayacağız.”
Esin Güral Argat ayrıca, mentorluk projesi kapsamında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencileri, bölümleri ve ilgi alanlarına göre Kütahya iş dünyası ile bir araya getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Bunun yanı sıra projenin öğrencilere sektörel olarak rehberlik etmenin yanında tecrübe ve deneyimlerin aktarılması bakımından da oldukça değerli olduğunu ifade etti. Ayrıca bu projenin, ilgili sektördeki değişim, dönüşüm ve kariyer anlamında önemli ipuçlarını öğrenciler ile paylaşma fırsatını da içereceğini ve sanayi-üniversite iş birliğinde mentee-mentor arasındaki bilgi, deneyim ve tecrübe paylaşımları sağlanacağını belirtti. Bu sayede öğrencilere mezun olmadan önce iş dünyasında staj ötesinde bir deneyim fırsatının kapılarının açıldığı ve öğrencilerin ilgili sektörlerdeki hedefledikleri kariyer basamaklarına daha kolay ulaşabileceklerine inandığını ifade etti. KUTSO olarak Üniversite-Sanayi arasında koordinasyonu sağlamayı çok değerli bulduklarının altını çizdi.
KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Biliyorsunuz rekabet çok yoğun. Rekabet sadece bulunduğumuz ortamda değil gelişen teknolojilerle birlikte tüm dünyada mevcut. Burada yetişen öğrenciler aslında tüm dünyadaki kendi yaşıtları öğrencilerle rekabet halinde. Her ne kadar yaptığımız çalışmalar küçük dokunuşlar olsa da bu küçük dokunuşların öğrencilerimize, buraya gelen çocuklarımıza rekabette büyük avantajlar sağlayabileceğine inanıyoruz. Ve bunun neticesinde şehrimize gelen çocuklarımızın Kütahya’da kalma konusunda belli kariyer planları oluşabilir. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz tercihleri doğrultusunda başka şehirlere, başka ülkelere gittiklerinde de buradaki altyapılarıyla rekabete hazır olacaklardır. Biz de İş dünyası deneyimleriyle öğrencilerimize görüş alışverişinde bulunacağı kıymetli ve güçlü kontakları oluşturmak arzusundayız. Bu projemizi 6 ay süreyle planladık, ilk fazını bu şekilde uygulayacağız, sonrasında diğer fazlarını da yürütme arzusundayız. Bu projeyi bu nedenle çok değerli buluyoruz. Ben öğrencilerimize şunu söylemek istiyorum, kim olduğunuz etrafınızdaki en yakın beş ortalamasıdır. Öğrencilerimize kendi ortalamalarını yükselterek gitmelerini ve bulundukları ortamda lider konuma gelmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Projede sunulan fırsatları en iyi şekilde kullanan öğrencilerimizi de ayrıca kutluyorum. Çünkü bu, kariyerlerinde ve yol haritalarında gerçekten emin adımlarla gitmeye hazırlar demektir. Biliyorsunuz öğrenme, eskiden okul döneminde sınırlıydı. Okuldan mezun olduktan sonra yüksek lisanslar ve doktoralar devreye girerdi şimdi ise şu anda öğrenme hayat boyu. Hayat boyu öğrenme olmazsa rekabetçi ortamlarda başarısız olunuyor. Bu nedenle bu perspektiften de öğrencilerimize yaklaşarak bu öğretiyi de aktarmak, öğrenmenin hayat boyu olduğunu ve sadece okulla değil hayatın içinde de devam ettiği nosyonunu da aktarmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Güral Argat konuşmalarını sonlandırırken, destekleri için Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal’a, katkı sağlayan mentorlara, iş insanlarına, profesyonellere, mühendislere, finans ve insan kaynakları uzmanlarına teşekkürlerini iletti. Kendi deneyimlerini paylaşan mentorlara da teşekkür ederken onlarla çalışacak olan menteelere de başarılar diledi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Cumhuriyetimizin 100. yılında, 100 Mentee ve 100 Mentor ile bu projemize başlıyoruz. Projemizi oldukça önemsiyorum. Çünkü biz büyük bir eğitim kurumuyuz. Ve şuna gerçekten inanıyoruz, eğer gençlere ve eğitime yatırım yapılmazsa başka alanlardaki başarılarımız sürdürülemez. Dolayısıyla işin merkezinde gençler olmalıdır, gençlerin iyi eğitimli olması önemlidir.” dedi.
Uysal, bu bağlamda özellikle Ticaret ve Sanayi Odasının üniversiteye olan katkılarını çok önemsediklerini belirterek, Ticaret ve Sanayi Odası ve Üyelerinin, sanayinin gençler adına adeta bir atölye, bir laboratuvar olduğunu söyledi. “Mentorlarımız onların danışmanlarıdır, adeta hayat koçlarıdır. Ben bu proje ile gençlerimizin daha iyi yetişeceklerine, geleceğe dair daha ümitli, özgüvenli, hayatla barışık ve pozitif olacaklarına inanıyorum. Yani bu proje aslında sadece gençlerimizin teknik anlamda daha donanımlı olmasını sağlamayacak, gençlerimizin daha mutlu, hayata daha bağlı, devletine milletine daha bağlı olmalarına da vesile olacaktır. Bu projenin baştan beri önemine inandık. Şimdilik 100 Mentee ile projemize başlıyoruz. Sayın Başkanımızın da ifade ettiği gibi burada kalmayacak, bu halka daha da genişleyecek, öğrencilerimizin sayısı daha da artacak.” ifadelerini kullandı.
Rektör Uysal, Mentorluk projesinin Cumhuriyetimizin 100. yılında başlayacağını ve Cumhuriyetimizi daha ileriye taşıyacağını, çünkü Cumhuriyetimizi taşıyacak en iyi neslin gençler olduğunu söyledi. “Değerli arkadaşlar, eğitime çok önem veriyoruz, eğitimin akranlar arasında olmayacağını, bir ayağının da sanayide olacağını, üretmesiyle, kafa yormasıyla, çalışmasıyla, bizzat o işi yapmasıyla atölyelerden, laboratuvarlardan geçtiğine inanıyoruz. Öğrencilerimizin çalışması neticesinde en son Teknofest’te iki tane birinciliğimiz oldu. Bunun kolay olmadığını ifade etmek istiyorum, çünkü Teknofest, dünyanın en büyük teknoloji festivalidir. İHA kategorisinde üst üste iki defa birinci olan öğrencilerimizin başarısını kutluyorum.” dedi.
Uysal, diğer birinciliklerinin de elektrikli araç olduğunu ve Teknofest’in en ağırlıklı kategorilerinin elektrikli araç ve İHA kategorisi olduğunu belirtti. Üniversite adına ciddi bir kazanım olduğunu belirten Rektör Uysal, bu çıtayı koruyarak devam ettirmek istiyoruz ve bu anlamda sadece üniversitemizin katkılarıyla bunlar olmadı özellikle Ticaret ve Sanayi Odamızın çok değerli üyeleri bize sponsor oldular, katkı verdiler, öğrencilerimizi maddi manevi desteklediler diyerek, tüm bu destekleri önemli bulduğunu, gençlere olan yatırımlar arttıkça, bizleri daha parlak günlerin beklediğine inandığını paylaştı.
“Gençler üretiyor dolayısıyla biz de istikbalden oldukça ümitliyiz.” diyen Uysal, gençler sahada olup önde ilerledikçe, milletimizin güçlü olacağını, devletimizin köklü olacağını ve medeniyetimizin daha iyi olacağını söyledi.
Cumhuriyet’in 100. yılının çok önemli olduğunu belirten Rektör Kâzım Uysal, Cumhuriyet ile ayakta kalacağız ve ileri gideceğiz dedi. “Şimdiye kadar tecrübeler gösterdi ki, bundan daha iyi bir yönetim şekli yok. Biz de buna sahip çıkıyoruz. Hep birlikte olunca daha güzel işler yapacağız ve geleceğimizdeki umutlarımız daha da yeşerecek.” ifadelerini kullandı.
Uysal konuşmalarını sonlandırırken, bu projelere destek veren başta KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat’a, Yönetim Kurulu Üyelerine ve sanayiden paydaşlara teşekkürlerini ileterek, gençlere de başarılar diledi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kariyer ve Mezun Merkezi (KAMER) Koordinatörü Öğr. Gör. Hüseyin Feyyaz Ebeoğlugil, mentorluk projesi ile ilgili önemli bir vurguya değinerek, 29 Ekim 2023’te projede bir kapanış olsa da, proje ile ilgili fazların devam edeceği hatırlatmasını yaptı. İkinci önemli nokta olan, 100 Mentor ile 100 Mentee eşleşmesi noktasında, birebir kılavuz da olacağının altını çizdi. Projenin bu yönüyle Türkiye’de gerçekleştirilen Ticaret ve Sanayi Odası ile Üniversite arasındaki doğrudan ilk mentorluk projesi olduğunun bilgisini vererek toplantıyı sonlandırdı.

Haber: KUTSO Basın