Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Mayıs ayı meslek komiteleri toplantısı, KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Meslek Komitesi Başkanları ve üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışını yapan KUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Alkış, meslek komitelerinin Yönetim Kuruluna sundukları konular özelinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi ve meslek komitelerinin her ay ayrı ayrı davet edilip, Yönetim Kurulu ile istişare toplantısı gerçekleştireceklerinin bilgisini paylaştı.

KUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Alkış yaptığı konuşmada, stratejik plan kapsamında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurumsallaşma sürecine katkı sağlaması hedefine yönelik olarak, Yönetim Sistemleri Danışmanı A. Berker Telek önderliğinde, 25 Mayıs 2023 tarihinde, “İşletmelerde Kurumsallaşma” seminerini yaptıklarını iletti. KUTSO olarak 50 firmanın kurumsallaşma sürecine, eğitim, danışmanlık ve uygulama desteği verileceği bilgisini paylaştı.

Fatih Alkış, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat’ın 21-23 Mayıs tarihlerinde, Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde düzenlenen Forbes Kadın Zirvesi’nde konuşmacı olarak katıldığını belirtti. Esin Güral Argat’ın, iş dünyası ve farklı pek çok sektörden ilham veren kadınların davet edildiği bu zirvede, “Otel ve Konaklama Sektöründe Lider Kadınlar” konulu oturumda konuştuğunu, kadınların geleneksel olmayan sektörlerde uygulamaları nasıl değiştirdiğini ve konaklama sektöründe kadın girişimcileri güçlendirmek için neler yaptığını anlattığı etkili konuşmanın, davetliler tarafından büyük ilgi gördüğünü de ifade etti.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Öncelikle yakın zamanda Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiğim ziyaretten çok kısa bahsetmek isterim. Benim en önem verdiğim misyonlarımdan biri de gittiğim her yerde Kütahya’nın bölgedeki konumunu ve önemini anlatmak. Bunun yanı sıra Kütahya Ticaret ve Sanayi Odamızdan ve yapısından da bahsediyorum.
Suudi Arabistan hepimizin bildiği üzere doğal kaynaklara bağlı olarak ekonomisinin ana yapısını oluşturmuş kapalı bir toplum. Suudi Arabistan halkı yurtdışında yıllık 7 milyar dolar bir harcama yapıyor. Yeni coğrafyalar keşfetmek, farklı kültürleri tanımak ve farklı hayat tarzlarını deneyimlemek adına 7 milyar doları ülkeden dışarıya çıkartıyorlar. Bu çok önemli bir rakam. Tıpkı Kütahya modeli gibi. Bu noktada özellikle vurgulamak isterim ki, bizler de Kütahya’nın turizm değerini artırmak, kültürel ve doğal yapılarını tanıtmak için daha çok çalışarak kentimizi bir cazibe merkezi haline getirmeliyiz.

Bunun yanı sıra konuşmacı olarak yer aldığım zirveye Ortadoğu’dan katılan çok iyi eğitimli, oldukça önemli işler yapan ve de çok ilginç iş kollarında dünya çapında varlık gösteren kadınlarla tanıştım. Bu vesileyle Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgemizdeki kadın girişimciliğin geliştirilmesiyle ilgili olarak attığımız adımların ülkemiz için çok gerekli olduğunu bir kez daha anlamış oldum.

Orada yaptığım konuşmada da sadece konaklama ile ilgili değil sanayi ve sivil toplum ile ilgili olan deneyimlerimi de paylaştım. Özellikle sivil toplum kuruluşları ve Ticaret Sanayi Odası ile ilgili deneyimlerimi paylaştığımda çok büyük bir ilgi gördü.

Bugün üzerinde durmak istediğim bir diğer konu da kurumsallaşma. Türkiye’de ve dünyada kurumsallaşma artık şirketlerin kurumların öncelikli hedeflerinden biri. Biz de KUTSO olarak kurumsallaşmayı stratejik hedeflerimize koyduk. Kurumsallaşma konusunda dünya genelinde en iyi ülke Almanya. Almanya’da kurulu şirketlerin %80-%82 civarı, aile şirketlerinden oluşuyor ve aile şirketlerinin yaşam döngüsü Almanya’da daha uzun. Amerika’da ise halka açık şirketlerin yoğunlukta olduğunu biliyoruz. Ülkemizde ise aile şirketlerinin ömürleri kısa. Türkiye’de birinci nesil kurduğu şirketin üçüncü nesle geçme oranı çok düşük. Dolayısıyla burada ülke olarak çok büyük kayıplara uğruyoruz. Hedefimiz sistem şirketini kurabilmek olmalı.

Kurumsallaşma; kurallar, tanımlar ve prosedürler aracılığıyla şirketin kimliğinin etrafının örülerek kişilerden bağımsız işleyen bir sistemi yaratmak üzere her aşamanın tariflenmesi demek. Ve gelen kuşakların ve yöneticilerin, belirlenen kurallar çerçevesinde iş yapmasını sağlayacak alt yapıların oluşturulması gerek. Böyle olunca her şey tanımlı, her şeyin nasıl yapılacağı ve neden yapılacağı, kim tarafından yapılacağı yetki ve sorumlulukları belirlenmiş oluyor. Bu sistemlerin kurulması ile esas hedeflenen, şirketlerin devamlılığını sağlamak.
Biz KUTSO olarak küçük, orta ya da büyük tüm işletmeler için kurumsallaşma yolculuğunda yol gösterici ve ufuk açıcı olmak istiyoruz.

25 Mayıs Perşembe günü yapılan kurumsallaşma eğitimimiz tüm bu sebeplerden dolayı çok önemli. Ben her yaptığımız işe, her attığımız adıma, bir sıfırdan iyidir diye bakıyorum. Biz bir, iki, üç kuruma dokunabilir ve bu konuda adımlar attırabilirsek ve buna destek olabilirsek, önemli bir iş yapmış olduğumuzu varsayacağız.” Gündemde yer alan konuların ve hitapların tamamlanmasıyla toplantı sona erdi.

Haber: KUTSO Basın