TOBB KÜTAHYA KGK ÖNCÜLÜĞÜNDE OLUŞTURULAN KÜTAHYA KADIN MECLİSİ İKİNCİ KEZ TOPLANDI

 

KADIN GÜCÜ“BİZ HER YERDEYİZ” SLOGANIYLA BİR ARAYA GELDİ

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kütahya Kadın Girişimciler İl Kurulu organizasyonunda, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) himayesinde, Kütahya Kadın Meclisi ikinci toplantısı gerçekleştirildi.

 

Nisan ayında birincisi “Biz Birlikte Güçlüyüz” sloganıyla düzenlenen Kütahya Kadın Meclisi toplantısının ikincisi, “Biz Her Yerdeyiz” sloganıyla, KUTSO Toplantı Salonunda yapıldı.

 

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir’in onur konuğu olarak teşrif ettiği toplantıya, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, TOBB Kütahya Kadın Girişimciler İl Kurulu üyeleri, Kütahya’daki kurum ve kuruluşlarda, sivil toplum örgütlerinde, kamu ve özel sektörde yetkili olarak çalışan kadınlar, siyasi parti kadın kolları başkanları ve üyeleri, muhtarlar, dernek, oda vb. platformlarda görev alan kadınlar iştirak etti.

 

“GÜCÜNÜZÜN FARKINA VARIN”

Kadınların sahip olduğu gücün farkında olmasını isteyen TOBB Kütahya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aylin Girgin Oğuz, “Gücümüzün farkında olmak başarıyı getirir. Kadın girişimciliğinin geliştirilmesini, akademik büyümenin bir kaynağı olarak görüyor ve destekliyoruz. Tüm tarafların kadın girişimciliğini geliştirme çalışmalarına rağmen, kadın girişimciliğinin geliştirilmesinde öncelikle toplumsal zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız vardır. Kadınların toplumsal rolleri, geleneksel ve kültürel değerlere göre belirlenmektedir. Devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, finans kurumları. Yani tüm tarafların işbirliği içinde gerçekleştirilecek çalışmalarla kadınların dezavantajlarını azaltarak, etkin ve başarılı kadın girişimci sayısını artırarak, geleceğin iş dünyasını yapılandırabilmeliyiz.” dedi.

 

“FIRSATLARI KENDİNİZ YARATIN”

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ise hitabında, Kadınlardan oluşan böyle kariyer sahibi seçkin bir topluluğu, KUTSO’da beraber görmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Kendinize fırsatlar verilmesini beklemeyin, bu fırsatları kendiniz yaratın. Sizin gücünüz buna yeter. Türkiye’nin en önemli güçlerinden birisi kadınlardır. Bu gücü iyi kullanın. Kadınlar işlerine daha çok yoğunlaşabiliyorlar ve sorumluluklarının farkındalar.  Kızlarımın üçü de kendi şirketlerimizde yönetim kurulu başkanı. Onların yönettiği organizasyonlar ve ekonomiye bakış açıları erkeklerden daha farklı. Çünkü her şeyden önce onların yaratıcı güçleri var ve onları kullanıyorlar. Tabi bunlara farklı bir açıdan da bakmak gerekir. Kadınlar, yuvalarını kurmak, bu yuvayı sürdürmek ve çocuklarını yetiştirmek durumundalar. Kızlarıma da söylediğim gibi, birinci sırada çocuklarımız, ikinci sırada eşlerimiz ve kendimiz, üçüncü olarak da işimiz olmalı. İşlerimizi belki aksatabiliriz, ancak diğer iki unsuru aksatamazsınız. Bunu anlatma sebebim, işiniz bu kadar ağır. Birçoğunuz çalışan kadınlarsınız. Sabah toplantıya girip, akşam da gidip evin işlerini yapıyorsunuz. İnşallah kadınlar olması gerektikleri yerlere gelirler. Kendinize fırsatlar verilmesini beklemeyin, bu fırsatları kendiniz yaratın. Sizin gücünüz buna yeter.”

 

“MUTLULUĞUMUZUN DÖRTTE ÜÇÜ KADINLARIMIZ”

Toplantıda katılımcı kadınlara hitap eden Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kadınların toplumdaki yerine ve önemine dikkat çekti. Kadınlarımız, 15 Temmuz’da hem dünümüzü, hem geleceğimizi kurtardı diyerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu topraklar bize yurt olurken dört ana ayaktan bahsedildi. İlki; bu topraklara Rum toprakları denildiği için ‘Ahiyan-ı Rum’ Ahi teşkilatının temsilcileri, bu toprakların bize vatan olmasında önemli yer, önemli görev ve fonksiyon ifade etmişlerdi. İkincisi Gaziyan-ı Rum; gaza edenler, bu topraklar için canlarını verenler yine aynı şekilde bu toprakların bize yurt olmasında önemli bir rol oynamıştır. Üçüncüsü Abdalan-ı Rum; bize ahlak ve maneviyatla yol gösteren büyüklerimiz onlar da önemli rol oynamıştır. Dördüncü ayağı Bacıyan-ı Rum; bu toprakların kadınları, bu toprakların bize vatan olmasında önemli bir rol üstlenmişlerdir. Bunları hiç birbirinden ayırmadan, bu toprakların bize vatan olmasında emeği geçenleri andığımız, hatırladığımız ölçüde biz hem bugünümüzü, hem geleceğimizi ayakta tutacak, hem de bugünümüze ve geleceğimize ait umutlarımızı yeşertecek durumda olacağız. Kadın başlığı altında hangi konuyu açarsak, onunla ilgili saatlerce konuşmak mümkün. Kadın ve aile, kadın ve toplum, kadın ve inanç, kadın ve kültürümüz, kadın ve tarihimiz, kadın ve İstiklal Savaşımız, kadın ve 15 Temmuz. Hangi başlığı açarsak altını uzun uzun doldurmamız mümkün. Hayatımızın yarısı kadınlarımız, ama mutluluğumuzun yarısından fazlası, dörtte üçü kadınlarımız dersek doğru bir tespitte bulunmuş oluruz. Onun için bizler sizlerin başarılarını burada gördüğümüz iş dünyasından, sanat dünyasına, siyaset dünyasına, STK’lara akademik dünyaya, kamuya, özel sektöre ve seçilmiş muhtarlarımıza kadar bizlere gelecek vaat eden sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

 

“ATAERKİL DEĞİL, ANAERKİL BİR TOPLUMUZ”

Hayme Ana’dan Nene Hatun’a tarihte efsane olmuş kadınların başarılarının altını çizen Vali Nayir, “Güzel örnek olmuş, arkasından gelecekleri cesaretlendirecek, başarılı iş kadınlarına ihtiyacımız var. Yine siyasette, akademik kadrolarda başarılı olmuş kadınlarımıza, yönetim kadrolarında kendi beceri ve kabiliyetlerini yansıtmış, emsallerinin üstüne çıkmış ve geriden gelen nesle örnek olacak ‘biz de yaparız’ dedirtecek kadınlarımıza ihtiyacımız var. Eğer bunları sağlayamazsak, toplumda bir sürü eksikliği beraberinde getirmiş oluruz. Tarihimize baktığınızda bu konuda hiçbir eksiğimiz yok. Bizim ataerkil toplum olduğumuz söylentisi doğru değildir. Tarihimize baktığınızda, biz anaerkil bir topluma daha yakın bir toplumuz. Toplum içerisinde Hayme Analar, Nene Hatunlar olmadığı müddetçe bizim bu duruma ulaşmamız mümkün değildir. Bunların hepsini görüp, kadirşinaslığı kadınlarımıza en güzel şekilde yapmamız lazım.” dedi.

 

“KADINLARIMIZ TANKLARA, TÜFEKLERE MEYDAN OKUDU”

15 Temmuz kalkışmasında, kadınların etkin bir mücadele verdiğini de kaydeden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “En son örneğimiz, bu topraklar üzerinde yaşadığımız sıkıntıların son halkası 15 Temmuz. Anadolu coğrafyasında birçok şey gördük. Tarihe baktığımızda başarıları da gördük, yenilgileri de gördük. Kadirşinaslığı da gördük, ihaneti de gördük. 15 Temmuz ihanetini yaşadığımızda yine hep birlikte gördük ki mücadele tek taraflı olmadı. Demokrasiye, milli iradeye sahip çıkmak yalnızca erkeklerin işi olmadı, aynı derecede belki ondan daha fazla kadınlarımız da kendi iradelerine, seçilmiş güçlerine, demokrasilerine sahip çıktılar. Hepimiz gördük, yakından izledik ve duygulandık. Tanklara karşı kadınlarımız gidin onları ikna etmeye çalıştılar. Evladım yanlış yoldasın diyerek, o askeri oradan indirmeye çalıştılar. Çok büyük özveride ve cesarette bulundular. Ehliyeti olmasa da kamyona binip yol kesecek, onların önünü kapatacak veya o alana gidecekleri taşıyacak cesareti gösterdiler. Bütün bunlar bize ümit verdi. Geleceğe ümitle bakmayı sağladı. Hepsinden Allah razı olsun. O gün sokağa çıkan, o gün eşini sokağa çıkaran, o gün çocuğunu sokağa çıkaran kadınlarımız bizim hem günümüzü, hem de yarınımızı kurtaracak bir faaliyetin içerisinde çok net olarak yerlerini aldılar. Bu toplantınız, büyük bir başarı, şu anda ikincisi yapılıyor, inşallah yirmi ikincisi, yüz yirmi ikincisi yapılır. Kadın eli değmiş olan bütün işlerimizdeki temizliği göreceğiz, en iyisiyle istifade etmeliyiz. Bu yapılan işi küçük görmeyelim. Sizlerin gayreti ve cesaretiyle inanıyorum ki çok şey değişir. En azından bu bir duadır. Sizin yapmaya çalıştığınızın Cenab-ı Hak’ta bir karşılığı vardır. Bundan da ümitliyim. Sizlerin cesareti ve gayretiyle dünyadaki bozulma ve düzelmelerdeki kadının tesirini bizler anlayabilirsek, o bozulmaların önüne geçmiş, düzenlemeleri de hızlandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

 

Konuşmasının ardından, Vali Ahmet Hamdi Nayir’e, TOBB Kütahya Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) İcra Komitesi Başkanı Aylin Girgin Oğuz tarafından, günün anısına çini tabak takdim edildi.

 

Programın ikinci bölümünde, farklı sektör ve alanlarda görev yapan katılımcı kadınlardan, sekizer kişilik on farklı grup oluşturularak, masa çalıştayı gerçekleştirildi. Bu çalıştayda, TOBB Kütahya KGK üyelerinin mentörlüğünde, çalışan kadınların öncelikli sorunları ve çözüm önerileri hakkında istişare ve tespitler yapıldı. Toplantının sonunda, her masadan çıkan tespitler, sorunlar ve çözüm önerileri hakkında, masa sözcülüğü yapan mentörler tarafından tüm katılımcılara bilgi aktarıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber: KUTSO Basın