EKMEK SATIŞI HAKKINDA

Sayın Üyemiz

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden, Odamıza gönderilen yazıda;

Bilindiği üzere, Covid-19 salgılıyla mücadele kapsamında, halkımızın sağlığını korumak ve salgının yayılmasını azaltmak amacıyla, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 26’ncı maddesinin 5 inci fıkrası gereğince bazı tedbirler alınması uygun görülmüştür.

Bu kapsamda: Piyasaya arz edilen, ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında, ürünleri tüketicinin doğrudan alması engellenmiştir.

Ekmek, ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri, bakkal, market gibi satış noktalarında aşağıda belirtilen 3 şekilde satışa sunulabilecektir.

  1. Hazır ambalajlı olarak
  2. Ambalaj malzemesi içerisinde: Ekmek ve ekmek çeşitleri gıda ile temasa uygun kağıt esasli veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulabilecektir. Ambalaj malzemelerinin ağız kısmının, ürünün rutubetini bırakabilmesi amacıyla açık bırakılmasında sakınca bulunmamaktadır,
  3. Ambalaj malzemesine konulmamış ürünler: Bu ürünler sadece, bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin alınmış olduğu dolap ve tezgahlarda bulundurulabilecek ve tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak tüketiciye arz edilebilecektir.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne son günlerde iletilen şikayetlerde, ekmeklerin market, bakkal vs. ambalajsız olarak satışa başlandığı ifade edilmektedir. Pandemi süreci halen devam etmekte olduğundan, ekmek satışının satış yerlerinde yukarıda bahsedilen 3 şekilde devam edilmesi gerekmektedir. Aksi halde ilgili mevzuatlar kapsamında gerekli yasal işlemlerin uygulanacağından, mağduriyet yaşanmaması adına yukarıda belirtilen tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesi hususunu bilgi ve değerlendirmenize sunarız.

Saygılarımızla,

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası

Genel Sekreterliği